Kepler speider etter flere «jordkloder»

Forskerne i NASA tror det er mulig å finne tilsvarende planeter som Jorda i vår egen galakse, Melkeveien.  Amerikanerne har nå sendt opp Kepler-teleskopet for å utforske muligheten. FOTO: Illustrasjon   EPA/NASA  EDITORIAl/ Scanpix
Forskerne i NASA tror det er mulig å finne tilsvarende planeter som Jorda i vår egen galakse, Melkeveien.  Amerikanerne har nå sendt opp Kepler-teleskopet for å utforske muligheten. FOTO: Illustrasjon EPA/NASA EDITORIAl/ Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDet amerikanske Kepler-teleskopet er skutt ut i verdensrommet og skal jakte på planeter som ligner på jorda.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Letingen skal foregå i vår egen galakse, Melkeveien.

– Oppdraget skal forsøke å svare på et spørsmål som er like gammelt som tiden selv: om det er andre planeter som vår der ute, sier Ed Weiler i NASA.

– Dette er ikke bare et vitenskapelig prosjekt, det er et historisk prosjekt, mener Weiler.

NASAs oppskytning av Delta II-raketten, som brakte teleskopet ut i verdensrommet, gikk etter planen fredag kveld. Etter 62 minutters ferd ble teleskopet frigjort fra raketten, 721 kilometer fra jorda.

Kepler-teleskopet skal fokusere på det samme punktet i verdensrommet i tre og et halvt år, og forskerne regner med at rundt 100.000 stjerner vil passere i teleskopets synsfelt før oppdraget er over.

Grunnlag for liv?

Fredag kveld ble teleskopet Kepler skutt ut festet til en delta II-rakett, som brakte teleskopet ut i verdensrommet.Fredag kveld ble teleskopet Kepler skutt ut festet til en delta II-rakett, som brakte teleskopet ut i verdensrommet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Teleskopet skal lete etter små planeter som går i kretsløp rundt en stjerne, som verken er for kalde eller for varme og som har vannforekomster, altså grunnleggende forutsetninger for liv.

Dersom forskerne finner flere planeter med slike forhold, betyr det at det kan være liv flere steder galaksen.

– Det er en mulighet for at slikt liv har hatt et sted å utvikle seg, sier NASA-forskeren William Borucki.

– Dersom vi ikke finner noen, kan det tyde på at beboelige planeter som jorda er svært sjeldne, og at jorda kan være en utpost for liv, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kamera

Kepler er utstyrt med det største kameraet som noen gang er sendt ut i verdensrommet. Det gjør at teleskopet kan oppdage planeter ved å registrere det korte øyeblikket lyssignalene fra stjerner blir svakere når planeter som går i bane rundt dem, passerer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Helt siden astronomene for første gang rettet teleskopene sine mot himmelen, har menneskene lett etter andre planeter. Men det begrensede antallet planeter sammenlignet med stjerner har gjort oppgaven mer komplisert.

Forskere har til nå funnet om lag 300 planeter som går i bane rundt stjerner. Kun åtte planeter er oppdaget i vårt eget solsystem.

– Keplers funn kan på en grunnleggende måte endre hvordan menneskeheten ser på seg selv, mener astrofysikeren Jon Morse i NASA.