Meny

Supermenn med flekkete kapper

Supermenn med flekkete kapper
Supermenn med flekkete kapper

En av verdens mest innflytelsesrike tegneserier går til filmen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En smiley-button med blod på er et av gjennomgangsmotivene i tegneserien. Her fra første rute på første side i første hefte.En smiley-button med blod på er et av gjennomgangsmotivene i tegneserien. Her fra første rute på første side i første hefte.

Edward Blake, The Comedian, er kvinnemishandler, krigsforbryter og selv offer for en forbrytelse i filmens første akt.Edward Blake, The Comedian, er kvinnemishandler, krigsforbryter og selv offer for en forbrytelse i filmens første akt.

Selv med egenskapene til en gud kan det være vanskelig å forstå seg på kvinner. Her Dr. Manhattan og Silk Spectre II.Selv med egenskapene til en gud kan det være vanskelig å forstå seg på kvinner. Her Dr. Manhattan og Silk Spectre II.

Rorschach (spilt av Jackie Earle Haley) har hatt en tøff barndom. Som maskert vigilante hjemsøker han underverdenen.Rorschach (spilt av Jackie Earle Haley) har hatt en tøff barndom. Som maskert vigilante hjemsøker han underverdenen.

Kunstner, magiker og forfatter Alan Moore skrev den opprinnelige versjonen av Watchmen. flickr.com/photos/fimbrethilKunstner, magiker og forfatter Alan Moore skrev den opprinnelige versjonen av Watchmen. flickr.com/photos/fimbrethil

Året er 1985, faren for atomkrig mellom Sovjet og USA er overhengende. De amerikanske superheltenes virksomhet har blitt forbudt. Bare noen få statlig ansatte operatører fortsetter sin virksomhet, samt den voldelige, maskerte hevneren Rorschach. Så blir en av vigilantene drept, og en grusom, global konspirasjon vikles sakte ut.

(Trykk på videovinduet for å høre skribentens anmeldelse i kortversjon)

Slik er Watchmen-tegneseriens virkelighet. Fredag har filmversjonen norgespremiere.

Watchmen var den eneste tegneserien på listen da TIME Magazine i 2005 publiserte sin oversikt over de 100 beste engelskspråklige romanene siden 1923. Da heftene opprinnelig kom ut mellom 1986 og 1987 revolusjonerte de både tegneseriemediet og superheltgenren. Serien fremstiller en grim verden der superhelter finnes «på ordentlig.»

Skikkelser som Rorschach viser hvordan Batman ville vært i vår virkelighet: en voldskåt sosiopat. Nite Owl er over 40 år, lubben og impotent. Dr. Manhattan kan manipulere molekyler med viljen, men er like fullt en selvopptatt sutresmekk med komplisert forhold til damene. Samspillet dem imellom er preget av menneskelig svakhet, og virker merkelig ekte – det pussige utgangspunktet til tross.

Mørkt og tøft

Som alle andre suksesshistorier innen særgenre ble Watchmen fulgt av en bølge imitasjoner. Serien ga startskudd for årevis med «tøffe, mørke og skumle» superheltserier.

Briten Alan Moore er antakelig verdens mest innflytelsesrike tegneserieskaper, i hvert fall på det engelskspråklige markedet. Han skrev manus til den opprinnelige tegneserien, og sier i et intervju med Wired nylig:

«Når man betrakter superheltgenren i dag fremstår det for meg svært likt Watchmen, uten ironien. I Watchmen snakker vi om potensialet for maktmisbruk som ligger innbakt i ideen om maskerte vigilanter som tar loven i egen hånd. [Vi ser på] den typen mennesker som trolig ville blitt tiltrukket av slike aktiviteter om de fantes i en realistisk verden. Men tegneserien var ikke ment som en støtteerklæring. (…) Det virker som ideene vi la frem kritisk eller satirisk i Watchmen nå blir akseptert slik de fremstår på overflaten.»

Nerdekjærlighet

Watchmen er et kultfenomen. Kanskje ikke i Ringenes Herre-skala, men fortsatt stort nok til at mange hundre tusen mennesker har ventet spent i 23 år på om det noen gang ville bli laget en film. Det har vært gjort flere anslag tidligere, før regissør Zack Snyder (300 , The Dawn of the Dead) nå har brakt storfisken i havn.

Etter et drøyt tiår med en jevn strøm av superheltfilmer (X-Men, Spiderman, Batman, Daredevil, Superman, Iron Man og så videre) var det på høy tid med en filleristing av genren også på kino. Men lykkes Watchmen-filmen i dette? Ja, til en viss grad. Men ikke i samme grad som den opprinnelige tegneserien. På noen punkter treffer filmen blink. Når Rorschach får av seg masken sitter skuespiller Jackie Earle Haleys fremstilling av ham som en forvirret outsider som et skudd. De åpenbare hintene om fetisjisme hos Silk Spectre og Nite Owl, som «får'n opp» først etter å ha kledd seg i lakk og lær…

Det er lagt mye godt arbeid i filmens verdensbygging. Men den trege rytmen gjør at Snyder, når han endelig kommer frem til en voldssekvens, ser ut til å glemme satiren. Da bikker det over i sexy og glamorøs Matrix-vold. Volden i Watchmen burde vært keitete, brutal og «ekte.» Her er det vosj, svisj og unødvendig splatter-estetikk.

Alan Moore er skeptisk til filmindustrien generelt (og det kan man godt forstå, etter å ha sett filmer som The League of Extraordinary Gentlemen , Constantine og From Hell , alle basert på ideer og verk Moore opprinnelig stod bak. V for Vendetta, også et Moore-produkt, fungerte bedre enn de førnevnte, men var likevel ikke... V for Vendetta).

I Wired-intervjuet trekker Moore atter en gang frem at han ikke tror Watchmen vil egne seg på film. Ideen om å lage en film har vært der omtrent siden tegneserien kom ut og ble en kjempesuksess. En periode var det planer om at Terry Gilliam skulle ha regi (Monty Python-medlemmet som har regissert blant annet Brazil , Fear and Loathing in Las Vegas og 12 Monkeys), men som Moore sier:

«Gilliam spurte meg hvordan jeg ville oversatt Watchmen til film, og jeg svarte ham “om noen hadde spurt meg, Terry, ville jeg ha rådet dem til ikke å gjøre det.” (…) Og jeg tror han sa noe lignende, at han trodde dette burde forbli en tegneserie.»

Men DC Comics eier Watchmen, og Time Warner eier DC. Så film ble det.

Alan Moore nekter selv å ta imot penger for filmen, og har krevd at navnet hans skal fjernes fra rulleteksten. I motsetning til tegneseriens illustratør Dave Gibbons, som helhjertet har sluttet opp om Snyders tilpassning.

Info-bombe

Watchmens betydning for moderne engelskspråklige mainstreamtegneserier, og superheltgenren, er enorm. Det er en dekonstruksjon av superheltgenren, men også en ekstremt intelligent oppbygget tegneseriefortelling, som konsekvent benytter nettopp dette mediets muligheter.

Men der man med en tegneserie kan fordøye litt og litt, bruke så mye tid på hvert enkelt bilde man selv ønsker (informasjonstettheten i både tegneserien og filmen er stor), så kommer filmen rasende mot deg enten du vil eller ei.

Regissør Zack Snyder har spesialisert seg på genrerfilmer, som den nydelige nytolkningen av zombiefilmen Dawn of the Dead fra 2004, samt filmatiseringen av Frank Millers tegneserie 300, om slaget ved Thermopylene i år 480 f.Kr. Han behandler det populærkulturelle undergrunnsgodset med stor respekt og kjærlighet, samtidig som han gir det sin egen, postmoderne touch.

Også i Watchmen har Snyder vært trofast, for trofast, mot originalmaterialet. Detaljnivået er stort, og det er mange elegante visuelle referanser til elementer fra tegneserien. Dialogene og fortellingsstrukturen er langt på vei bevart. Men filmen fungerer best når regissøren våger å gi slipp på tegneseriens storyboard. Som i introduksjonssekvensen, som på en effektiv og svært «filmatisk» måte etablerer Watchmen-virkeligheten.

Hopp og sprett

Enkeltheftene i originalversjonen tar for seg én og én av hovedpersonene, og gir oss deres bakgrunn. Dette grepet er bevart i filmen, med vekslende hell. Persongalleriet er stort, og grunnfortellingen med frykten for atomkrig (og den søkte «hemmelige planen» til filmens skurk), drukner litt i alle de tilbakeskuende scenene. Men det er vanskelig for en som kan mye av originalmaterialet utenat å vurdere hvordan et første møte på film vil arte seg. Min antakelse er at det vil fremstå noe forvirrende.

Jeg tror Watchmen, hvis man først skal ha den filmatisert, ville fungert langt bedre som en miniserie for fjernsyn, alá Sopranos eller Frustrerte fruer. Da kunne man tatt seg bedre tid med det rike grunnlagsmaterialet. I filmen føles det overlesset. Mye informasjon pakkes inn på kort tid (og filmen er langt i fra kort, med 2 timer og 43 minutter). Mot slutten virker det nesten som om regissøren plutselig har sett på klokka og fått dårlig tid.

Men kinoversjonene er ikke det siste vi får se om de fallerte superheltene fra Snyders hånd. På tapetet for høsten står en Director’s Cut-variant, som blir enda lengre. I tillegg kommer det ekstramateriale på DVD, for eksempel en animert versjon av pirattegneserien Tales of the Black Freighter, som i Watchmen er viklet inn parallelt med hovedhistorien. I tillegg er det med en «dokumentar» om superheltene fra gamle dager, med videre. Så kanskje den kappekledde rettferden vil seire til slutt. Det er ingen tvil om at dette prosjektet er drevet av en fan, for fansen.

«Who watches the Watchmen?», er et slagord for dem som demonstrerer mot superheltene i tegneserien. Min gjetning: ganske mange.

Dr Manhattan (Billy Crudup), Adrian Veidt (Matthew Goode), Nite Owl (Stephen McHattie), og Rorschach (Jackie Earle Haley).Dr Manhattan (Billy Crudup), Adrian Veidt (Matthew Goode), Nite Owl (Stephen McHattie), og Rorschach (Jackie Earle Haley).

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
22:43 Brødre tiltalt for drapsforsøk i Oslo22:29 Partier får millioner fra eiendomsbransjen til valgkamp22:27 Kunstscoring da Molde senket Sarpsborg22:23 Fagforbundet vil ha lovfestet boikott av Israel-handel22:17 Tre personer sendt til sykehus etter trafikkulykke i Røyken21:54 Aalesund vant på overtid – storseier for Start21:52 Engblom senket Kongsvinger21:51 Sjølstad ble helten for Molde21:40 Storbritannia vurderer sanksjoner mot Iran21:23 Norge ute av G19-EM etter sjansesløseri20:23 Valgseier til Zelenskyjs parti i Ukraina20:23 De norske hopperne langt bak i Polen20:22 Brann slo tilbake etter nedturen i Europa20:21 Stoltenberg kaller situasjonen i Hormuzstredet alvorlig20:18 Abe fikk ikke stort nok flertall til å endre grunnloven20:00 Hjemmeseier for Fram Larvik over Bærum19:56 Seieren glapp for Asker19:55 Aalesund seiret i målfest19:53 Hjemmeseier for Sandnes Ulf over Ull/Kisa19:53 Raufoss seiret i målfest19:52 Berg Sande sikret seieren for Nest-Sotra19:51 Brann-seier over Stabæk19:51 Nunez Godoy sikret poeng for Skeid19:50 Tredje tap på rad for Tromsdalen19:49 Fjerde strake tap for HamKam19:48 Stoltenberg om kaoset 22. juli: – Det var et totalt sjokk19:22 Shane Lowry forsvarte ledelsen og vant British Open18:52 Forsker: Flere skoleelever har ikke noe forhold til 22. juli18:18 Jo Nesbø til topps på bestselgerlisten i Storbritannia18:15 Ole Selnæs scoret selvmål i Kina17:56 Kontroversielt kinesisk gull på 400 m fri i svømme-VM17:34 Simon Yates vant sin andre etappe i Tour de France da Julian Alaphilippe viste svakhetstegn17:32 «Avengers: Endgame»-skaperne takker fansen for verdensrekorden17:26 Trump mener kongresskvinner bør si unnskyld17:16 Norsk håndballbronse i junior-EM16:56 Turister rundstjålet på museer i Oslo16:44 Karoline Bjerkeli Grøvdal med personlig rekord16:31 Filip Ingebrigtsen satte norsk rekord på én engelsk mil16:22 Kane senket Juventus med skudd fra midtbanen16:13 Savnet paraglider funnet av luftambulanse15:17 Punktering ødela for Oliver Solberg i USA14:54 Kø og forsinkelser på E1814:50 Japans statsminister ligger an til å få flertall i overhuset14:26 Ble frastjålet penger under minibankuttak14:18 Briten Peaty med verdensrekord på 100 m bryst13:41 – Vi må fjerne immuniteten til de folkevalgte, sier Ukrainas president13:26 TV 2: Krekar betalte «martyrpenger»13:14 Egypt kritiserer at flere flyselskaper stanser Kairo-flygninger12:52 Værlykken snur seg – nå kommer sommeren tilbake til Sør-Norge12:47 Vinstra-dømtes foreldre: Har opplevd trakassering12:44 De Gea enig om superkontrakt med United12:36 Minst ni drept i angrep mot politi i Pakistan12:28 Trønderenergi har anmeldt vindkraftaksjonist12:22 Den britiske finansministeren sier han vil gå av12:05 Henrik Ingebrigtsen klarte VM-kravet på 5000 meter12:03 Gjerningspersoner på frifot etter voldshendelse i Oslo sentrum i natt12:02 Iransk oljetanker i Saudi-Arabia er sluppet fri11:37 Tusenvis demonstrerer i Hongkong mot politiet og omstridt lovforslag11:29 Zidane ønsker Bale vekk så raskt som mulig11:07 Australsk kvinne siktet for å ha halshogget sin egen mor10:46 Ingen pågrepet etter bilran på Minnesund10:30 Aschehoug gikk 40 millioner kroner i underskudd10:27 Norskeid skip til Middelhavet for å redde migranter10:17 To til sykehus etter husbrann i Sandnes10:15 Nytt forskningsprosjekt etter 22. juli: – Fremdeles mange som sliter09:47 Iran: Besetningen på Stena Impero er i god behold09:40 Svømme-VM: 10.-plass for Christiansen på 400 m fri09:27 Opprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:25 Minst seks døde i hetebølge i USA09:15 Premier League-sjefen tror VAR vil føre til kontroverser09:15 Rufsete EU-hater klar til å lede britene ut av unionen09:12 Færre på bygda tror på menneskeskapte klimaforandringer: – Det er mistroa til autoriteter08:05 Avsluttet leteaksjon i sjøen ved Bergen uten funn08:05 Ukraina velger ny nasjonalforsamling07:23 To pågrepet i Hongkong etter funn av sprengstoffabrikk07:00 Håndballkomet må vente, ikke med mot Danmark06:00 Kan bli hetebølge i hele Norge05:52 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:17 Ocasio-Cortez langer ut mot Trump05:13 Berusede får de alvorligste skadene på elsparkesykkel04:56 Storbritannia protesterer mot Iran04:17 Tre til sykehus etter bilulykke i Akershus04:00 1.000 brannfolk kjemper mot brann i Portugal03:06 Hetebølge i nordøstlige USA02:22 Arkitekten Cesar Pelli er død02:21 Elvestuen ut mot moralisering i klimakampen01:59 Russisk romkapsel dokket med ISS01:24 Ventura går mot plass på PGA-turen00:38 Brexit-motstandere demonstrerte i London00:30 «Hvaldimir» er ledet tilbake til Hammerfest22:24 Hopp: Norge på tredjeplass i Polen21:54 Ny pilot stoppet etter promillekontroll ved Stavanger Lufthavn20:53 Ødegaard spilte 45 minutter da Real Sociedad tapte for lag fra nivå to20:51 Internasjonal ferd mot ISS på 50-årsdagen for månelandingen20:23 Friidrett: Lillefosse tok gull i U20-EM20:20 Listhaug om Krekar: Vil bli kvitt den mannen så fort som mulig19:48 Hovedmistenkt etter diplomatdrap pågrepet i Irak19:36 Britiske myndigheter frykter terror mot fly fra Egypt19:32 Casper Ruud møter nederlender i Tyskland
Siste nytt
22:43NorgeBrødre tiltalt for drapsforsøk i Oslo22:29PolitikkPartier får millioner fra eiendomsbransjen til valgkamp22:27SportKunstscoring da Molde senket Sarpsborg22:23PengerFagforbundet vil ha lovfestet boikott av Israel-handel22:17NorgeTre personer sendt til sykehus etter trafikkulykke i Røyken21:54SportAalesund vant på overtid – storseier for Start21:52SportEngblom senket Kongsvinger21:51SportSjølstad ble helten for Molde21:40VerdenStorbritannia vurderer sanksjoner mot Iran21:23SportNorge ute av G19-EM etter sjansesløseri20:23PolitikkValgseier til Zelenskyjs parti i Ukraina20:23SportDe norske hopperne langt bak i Polen20:22SportBrann slo tilbake etter nedturen i Europa20:21PolitikkStoltenberg kaller situasjonen i Hormuzstredet alvorlig20:18PolitikkAbe fikk ikke stort nok flertall til å endre grunnloven20:00SportHjemmeseier for Fram Larvik over Bærum19:56SportSeieren glapp for Asker19:55SportAalesund seiret i målfest19:53SportHjemmeseier for Sandnes Ulf over Ull/Kisa19:53SportRaufoss seiret i målfest19:52SportBerg Sande sikret seieren for Nest-Sotra19:51SportBrann-seier over Stabæk19:51SportNunez Godoy sikret poeng for Skeid19:50SportTredje tap på rad for Tromsdalen19:49SportFjerde strake tap for HamKam19:48NorgeStoltenberg om kaoset 22. juli: – Det var et totalt sjokk19:22SportShane Lowry forsvarte ledelsen og vant British Open18:52NorgeForsker: Flere skoleelever har ikke noe forhold til 22. juli18:18KulturJo Nesbø til topps på bestselgerlisten i Storbritannia18:15SportOle Selnæs scoret selvmål i Kina17:56SportKontroversielt kinesisk gull på 400 m fri i svømme-VM17:34SportSimon Yates vant sin andre etappe i Tour de France da Julian Alaphilippe viste svakhetstegn17:32Penger«Avengers: Endgame»-skaperne takker fansen for verdensrekorden17:26PolitikkTrump mener kongresskvinner bør si unnskyld17:16SportNorsk håndballbronse i junior-EM16:56NorgeTurister rundstjålet på museer i Oslo16:44SportKaroline Bjerkeli Grøvdal med personlig rekord16:31SportFilip Ingebrigtsen satte norsk rekord på én engelsk mil16:22SportKane senket Juventus med skudd fra midtbanen16:13NorgeSavnet paraglider funnet av luftambulanse15:17SportPunktering ødela for Oliver Solberg i USA14:54NorgeKø og forsinkelser på E1814:50VerdenJapans statsminister ligger an til å få flertall i overhuset14:26NorgeBle frastjålet penger under minibankuttak14:18SportBriten Peaty med verdensrekord på 100 m bryst13:41Verden– Vi må fjerne immuniteten til de folkevalgte, sier Ukrainas president13:26NorgeTV 2: Krekar betalte «martyrpenger»13:14VerdenEgypt kritiserer at flere flyselskaper stanser Kairo-flygninger12:52NorgeVærlykken snur seg – nå kommer sommeren tilbake til Sør-Norge12:47NorgeVinstra-dømtes foreldre: Har opplevd trakassering12:44SportDe Gea enig om superkontrakt med United12:36VerdenMinst ni drept i angrep mot politi i Pakistan12:28NorgeTrønderenergi har anmeldt vindkraftaksjonist12:22VerdenDen britiske finansministeren sier han vil gå av12:05SportHenrik Ingebrigtsen klarte VM-kravet på 5000 meter12:03NorgeGjerningspersoner på frifot etter voldshendelse i Oslo sentrum i natt12:02VerdenIransk oljetanker i Saudi-Arabia er sluppet fri11:37VerdenTusenvis demonstrerer i Hongkong mot politiet og omstridt lovforslag11:29SportZidane ønsker Bale vekk så raskt som mulig11:07VerdenAustralsk kvinne siktet for å ha halshogget sin egen mor10:46NorgeIngen pågrepet etter bilran på Minnesund10:30NorgeAschehoug gikk 40 millioner kroner i underskudd10:27VerdenNorskeid skip til Middelhavet for å redde migranter10:17NorgeTo til sykehus etter husbrann i Sandnes10:15NorgeNytt forskningsprosjekt etter 22. juli: – Fremdeles mange som sliter09:47VerdenIran: Besetningen på Stena Impero er i god behold09:40SportSvømme-VM: 10.-plass for Christiansen på 400 m fri09:27NorgeOpprettholder rødt farenivå på Veslemannen09:25VerdenMinst seks døde i hetebølge i USA09:15SportPremier League-sjefen tror VAR vil føre til kontroverser09:15VerdenRufsete EU-hater klar til å lede britene ut av unionen09:12PolitikkFærre på bygda tror på menneskeskapte klimaforandringer: – Det er mistroa til autoriteter08:05NorgeAvsluttet leteaksjon i sjøen ved Bergen uten funn08:05VerdenUkraina velger ny nasjonalforsamling07:23VerdenTo pågrepet i Hongkong etter funn av sprengstoffabrikk07:00SportHåndballkomet må vente, ikke med mot Danmark06:00NorgeKan bli hetebølge i hele Norge05:52NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:17VerdenOcasio-Cortez langer ut mot Trump05:13NorgeBerusede får de alvorligste skadene på elsparkesykkel04:56VerdenStorbritannia protesterer mot Iran04:17NorgeTre til sykehus etter bilulykke i Akershus04:00Verden1.000 brannfolk kjemper mot brann i Portugal03:06VerdenHetebølge i nordøstlige USA02:22VerdenArkitekten Cesar Pelli er død02:21NorgeElvestuen ut mot moralisering i klimakampen01:59VerdenRussisk romkapsel dokket med ISS01:24SportVentura går mot plass på PGA-turen00:38VerdenBrexit-motstandere demonstrerte i London00:30Norge«Hvaldimir» er ledet tilbake til Hammerfest22:24SportHopp: Norge på tredjeplass i Polen21:54NorgeNy pilot stoppet etter promillekontroll ved Stavanger Lufthavn20:53SportØdegaard spilte 45 minutter da Real Sociedad tapte for lag fra nivå to20:51VerdenInternasjonal ferd mot ISS på 50-årsdagen for månelandingen20:23SportFriidrett: Lillefosse tok gull i U20-EM20:20PolitikkListhaug om Krekar: Vil bli kvitt den mannen så fort som mulig19:48VerdenHovedmistenkt etter diplomatdrap pågrepet i Irak19:36VerdenBritiske myndigheter frykter terror mot fly fra Egypt19:32SportCasper Ruud møter nederlender i Tyskland
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus