Meny

Varm hyllest for åpen Jan Henry T. Olsen

Statsminister Jens Stoltenberg var blant de mange som hyllet Jan Henry T. Olsen i Tromsø onsdag for å ha gitt den tabubelagte sykdommen alzheimer et ansikt. Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / SCANPIX.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han har gitt alzheimer et ansikt. Han gjør det med humor og en blendende kjærlighet til sin kone Laila Lanes.

Tromsø (NTB-Jan-Morten Bjørnbakk): Onsdag ble Jan Henry T. Olsen hyllet i Tromsø.

Statsminister Jens Stoltenberg var hovedtaler og den mest prominente i den nesten endeløse rekken av venner, kolleger, samfunnstopper, politiske motstandere og familie som ville gjøre stas på Jan Henry T. Olsen.

Den 12. mars er det ett år siden han sto fram som alzheimerrammet. Det har betydd mye. For mange.

Med humor

Jens Stoltenberg berømmet måten Jan Henry T. Olsen har synliggjort en tabubelagt og alvorlig sykdom.

- Det er viktig for dem som rammes av sykdommen, og de pårørende som står deg nær. Du letter børen for mange av dem som synes det er tungt nok å bære en sykdom. Det er en fordel at du fleiper med det, for da kan også vi le av noe som er så alvorlig. Humor og latter er en god medisin. Den er reseptfri, og den hjelper. Du har skapt humor og fleipet med dine egne sykdommer. Det er vi takknemlige for at du har gjort, sa Stoltenberg til sin gamle regjeringskollega og mangeårige venn.

No Fish Olsen

Superlativene var mange, men ikke påtatte fra de 130 gjestene som var møtt opp i Sparebankens festsal i Tromsø for en av de mest markante nordnorske skikkelser i norsk samfunnsliv de siste to tiårene.

Den evige merkelappen «No Fish Olsen» som ble klistret på fiskeriministeren som forhandlet fram en fiskeriløsning med EU i 1993-94 ble også tatt fram i Tromsø onsdag.

Først som en ønske fra kriserammede islendinger som ønsker seg en «No Fish Olsen» i dag, 12 år etter at han gikk av.

Dernest som draktnavn på TIL-drakten han fikk fra Tromsø Idrettslag der Jan Henry T. Olsen var direktør i 2003-2005.

Gro ga veto

- Det sterkeste uttrykket for Jan Henrys posisjon, er ikke at jeg og mange andre skryter av ham i dag. Det er at Gro ga ham reelt sett vetorett i forhold til EU-avtalen. Jan Henry måtte anbefale fiskeriavtalen for at regjeringen skulle tørre å anbefale EU-avtalen for det norske folk i 1994, sa Jens Stoltenberg.

Jan Henry T. Olsens etterfølger og nå fylkesmann i Troms Svein Ludvigsen sa seg stolt av måten han har båret sykdommen. Det er selvsagt ikke bare gode dager.

- Du lever, Jan Henry. Det er lov til ikke å huske alt, sa Ludvigsen. Tidligere sosialminister Tove Strand berømmet også Jan Henry T. Olsen for hva han har gjort.

- Men den aller viktigste er den jobben du har gjort nå, sa Tove Strand før Sverre Kjelsberg og musikere fra Tromsø symfoniorkester framførte Olsens yndlingssang «Ellinors vise».

- Dette var veldig bra

Hovedpersonen selv ville etter den unisone hylliningsmarkeringen ikke være med på at dette for ham var en kjempefest.

- En kjempefest er preget av mye fyll. Det blir det ikke her. Men det var veldig fin atmosfære her. Så kom det fram de ting vi har langt vekt på. Det fikk vi til. Dette var veldig bra, sa hovedpersonen etter hyllingsmøtet.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus