Hemmelige forhandlinger om nye tiltak mot fildeling

Skjermdump av støtteaksjon for Pirate Bay-grunnleggerene.
Skjermdump av støtteaksjon for Pirate Bay-grunnleggerene.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pEn ny internasjonal avtale som forhandles fram i all hemmelighet, kan gjøre livet enda vanskeligere for dem som på har lastet ned opphavsrettsbeskyttede filer på nettet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Pirate Bay-rettsaken

• Innledet i Stockholm mandag 16. februar.

• Fire menn som står bak nettstedet Pirate Bay er tiltalt for medvirkning til brudd på den svenske åndsverkloven.

• De fire risikerer opp til to års fengsel og å måtte betale rundt 117.000 kroner i erstatning

• Alle fire har erklært seg ikke skyldige etter tiltalen.

• Pirate Bay er verdens største søkemotor for fildeling av film, musikk, spill og programvare, 25 millioner brukere.

• Nettstedet får daglig 140.000 treff fra Norge. (©NTB)

Samme dag som det er ventet sluttprosedyrer i rettssaken mot Pirate Bay i Stockholm, skriver Dagens Nyheter som den såkalte Acta-avtalen. Både EU, USA, Japan og flere andre land deltar i forhandlingene.

Acta, som står for Anti-Counterfeiting Trade Agreement, er tenkt som en ny internasjonal handelsavtale, ifølge avisen.

Ettersom forhandlingene er hemmelige, er det ikke offentlig kjent hva avtalen vil innebære. Ifølge lekkasjer kan avtalen resultere i at tollvesenet får lov til å gjennomsøke mp3-spilleren eller datamaskinen din når du er ute på tur, på jakt etter materiale som er lastet ned ulovlig.

Mektig bransje

Tanken på en slik lov får de som forsvarer fri tilgang til materiell på nettet, til å steile. De mener at det er den mektige underholdningsindustrien som forsøker å presse fram enda strengere lovgiving i sitt forsøk på å ha full kontroll i et marked som mange nettbrukere mener bør være fritt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

At forhandlingene er hemmelige og at en avtale vil kunne vedtas uten at allmennheten får sagt sitt, vekker også bekymring. Flere svenske politikere mener dette er en trussel mot demokratiet.

– Ettersom forhandlingene skjer i hemmelighet, får vi i praksis en lukket lovgivningsprosess. Organisasjoner og myndigheter har ingen mulighet til å komme med synspunkter og påvirke innholdet i avtalen, sier Karl Sigfrid, som sitter i Riksdagen for Moderaterna.

Han har også vært kritisk til den nye opphavsrettsloven i EU, Ipred, som ble vedtatt av Riksdagen i forrige uke.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ipred (Intellectual Property Rights Enforcement Directive) åpner for at rettighetshavere som film- og plateselskap vil kunne kreve at internettleverandører leverer ut personopplysninger om kunder som mistenkes for å laste ned opphavsrettsbeskyttede verk. Men det kreves først en rettslig kjennelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ønsket åpenhet

Mye av innholdet i Acta skal være det samme, men frykten er at ulovlige fildelere skal bli fritt vilt, uten at det trengs en rettslig kjennelse for å få ut personopplysninger.

Den svenske regjeringen ønsket i utgangspunktet at forhandlingene om Acta skulle være offentlige, men fikk ikke gjennomslag, opplyser pressesekretæren til Sveriges justisminister Beatrice Ask.

Samtidig avviser EU-kommisjonen at Acta kommer til å bryte med EUs nåværende lovgiving, som innebærer at reisende kun kan kontrolleres når det er mistanke om at det dreier seg om «en større mengde forfalskede varer som inngår i ulovlig handel».

Når forhandlingene om Acta er avsluttet, har Sverige og andre land fortsatt mulighet til å si nei til avtalen. Men da vil hele avtalen falle, og det er tvilsomt at regjeringen vil sette seg i den situasjonen, mener Max Andersson fra det svenske Miljöpartiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til nå er det holdt tre møter om Acta, men for øyeblikket ligger forhandlingene på is i påvente av at den nye Obama-administrasjonen skal ta stilling til spørsmålet, skriver Dagens Nyheter mandag.

EU-kommisjonen kunngjorde allerede høsten 2007 at den ville be medlemslandene om mandat til å forhandle fram avtalen. Målet med avtalen er ifølge EU å styrke håndhevelsen av IP-rettigheter. I tillegg skal den beskytte forbrukere mot helse- og sikkerhetsrisiko som forfalskede produkter kan innebære. (©NTB)