Omstridt bursdagsbarn

Robert Mugabe (midten) feiret sin 85-årsdag lørdag. Foto:Scanpix
Robert Mugabe (midten) feiret sin 85-årsdag lørdag. Foto:Scanpix

<pSkakkjørt økonomi og skyhøy arbeidsledighet til tross, Zimbabwes president Robert Mugabe fortsetter den omstridte praksisen med å konfiskere jord fra hvite og dele den ut til svarte.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det finnes ingen vei tilbake når det gjelder jordreformer. Gårder kommer ikke til å bli gitt tilbake til tidligere storbønder. Arbeidet vil fortsette, men gårdene må brukes ordentlig, sa Mugabe da han lørdag unnet seg en storstilt feiring av 85-årsdagen sin.
Festlighetene hadde en antatt prislapp på over 1,7 millioner kroner.

- De må dra

Presidenten retter kraftig kritikk mot bønder som har forsøkt å bringe saken inn for en regional domstol i Namibia.

- Vi har domstoler her i landet som kan avgjøre folks rettigheter, sier han.

- Jeg gjentar til dem som eier disse gårdene som nå er blitt gitt til nye eiere: De må respektere loven. De må dra fra gårdene, de må dra fra gårdene, de må dra fra gårdene, sier Mugabe.

Samlingsregjering

Mugabe har styrt Zimbabwe siden uavhengigheten fra britene i 1980. Han har overlevd år med økonomisk og politisk storm, selv om han nå har måttet gå inn i en samlingsregjering med opposisjonen.

- Jeg har fortsatt kontrollen og har utøvende myndighet, så lite har forandret seg, understreket presidenten til de flere tusen deltakerne i lørdagens feiring.

Samlingsregjeringen har både verdens høyeste inflasjonsrate, en arbeidsledighet på 90 prosent, omfattende matmangel og en dødelig koleraepidemi å hanskes med. Den er avhengig av villige givere for å ha mulighet til å få økonomien på beina igjen, men sliter tungt med å lokke investorer til det kriserammede landet.

Tsvangirai uteble

Statsminister Morgan Tsvangirai deltok ikke på festen etter at det ble klart at det var Mugabes ZANU-PF-parti som organiserte feiringen.- Folk må ikke tolke dette som en demonstrasjon. Han meldte avbud, sier Mugabes talsperson George Charamba om Tsvangirais fravær. (©NTB)

Personvernpolicy