Omstridt bursdagsbarn

Robert Mugabe (midten) feiret sin 85-årsdag lørdag. Foto:Scanpix
Robert Mugabe (midten) feiret sin 85-årsdag lørdag. Foto:Scanpix

<pSkakkjørt økonomi og skyhøy arbeidsledighet til tross, Zimbabwes president Robert Mugabe fortsetter den omstridte praksisen med å konfiskere jord fra hvite og dele den ut til svarte.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det finnes ingen vei tilbake når det gjelder jordreformer. Gårder kommer ikke til å bli gitt tilbake til tidligere storbønder. Arbeidet vil fortsette, men gårdene må brukes ordentlig, sa Mugabe da han lørdag unnet seg en storstilt feiring av 85-årsdagen sin.
Festlighetene hadde en antatt prislapp på over 1,7 millioner kroner.

- De må dra

Presidenten retter kraftig kritikk mot bønder som har forsøkt å bringe saken inn for en regional domstol i Namibia.

- Vi har domstoler her i landet som kan avgjøre folks rettigheter, sier han.

- Jeg gjentar til dem som eier disse gårdene som nå er blitt gitt til nye eiere: De må respektere loven. De må dra fra gårdene, de må dra fra gårdene, de må dra fra gårdene, sier Mugabe.

Samlingsregjering

Mugabe har styrt Zimbabwe siden uavhengigheten fra britene i 1980. Han har overlevd år med økonomisk og politisk storm, selv om han nå har måttet gå inn i en samlingsregjering med opposisjonen.

- Jeg har fortsatt kontrollen og har utøvende myndighet, så lite har forandret seg, understreket presidenten til de flere tusen deltakerne i lørdagens feiring.

Samlingsregjeringen har både verdens høyeste inflasjonsrate, en arbeidsledighet på 90 prosent, omfattende matmangel og en dødelig koleraepidemi å hanskes med. Den er avhengig av villige givere for å ha mulighet til å få økonomien på beina igjen, men sliter tungt med å lokke investorer til det kriserammede landet.

Tsvangirai uteble

Statsminister Morgan Tsvangirai deltok ikke på festen etter at det ble klart at det var Mugabes ZANU-PF-parti som organiserte feiringen.- Folk må ikke tolke dette som en demonstrasjon. Han meldte avbud, sier Mugabes talsperson George Charamba om Tsvangirais fravær. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus