Rasool-bror må fortsatt sitte fengslet i Brasil

<hr>Advokat Marius Dietrichson, forsvarer til Shahid Rasool,  mener grunnen til at Rasool fremdeles befinner seg under kummerlige forhold i fengselet i Natal, er at norske myndigheter ønsker det slik.FOTO: Scanpix

Advokat Marius Dietrichson, forsvarer til Shahid Rasool,  mener grunnen til at Rasool fremdeles befinner seg under kummerlige forhold i fengselet i Natal, er at norske myndigheter ønsker det slik.FOTO: Scanpix

<pShahid Rasool kan ikke regne med å bli utlevert til Norge før en rettkraftig dom etter beskyldningene om hvitvasking og bruk av falske dokumenter er klar i Brasil.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den 26 år gamle Rasool-broren befant seg allerede fengslet hos politiet i brasilianske Natal da politiet i Norge og Brasil aksjonerte mot B-gjengmedlemmene i mai 2007.

Opprinnelig var han siktet for å ha brukt falskt pass, men ble senere også siktet for hvitvasking i det som gikk under navnet «Operasjon Paradis».

Stanset grønt lys

I Norge er Shahid Rasool siktet for Sandaker-drapet i 2004 og Aker Brygge-skytingen i 2006, foruten at han egentlig også skulle ha sittet på tiltalebenken med resten av familien som ble domfelt i Oslo tingrett fredag.

En lang kamp for å få Rasool ut av fengsel i Brasil og oversendt til Norge så ut til å bli kronet med hell da Brasils høyesterett i januar ga grønt lys for utlevering. Dette har imidlertid norsk påtalemyndighet satt en stopper for.

– Vi syntes beslutningen i Brasils høyesterett virket noe underlig, og da vi gjorde domstolen oppmerksom på at Shahid Rasool også var siktet og tiltalt for lovbrudd i Brasil, trakk de hele tilbudet om utlevering tilbake, sier statsadvokat Kristian Nicolaisen til NTB.

Dårlig kommunikasjon

Statsadvokaten forklarer at det virket som om høyesterettsdommerne ikke var orientert om «Operasjon Paradis» og at Rasool var under mistanke for lovbrudd i Natal da beslutningen om utlevering ble fattet.

– Det virket rett og slett som om de ulike nivåene i politi- og domstolssystemet snakket med hverandre, sier Nicolaisen.

Etter at de fikk hjelp med å oppklare forholdene fra norsk påtalemyndighet, må trolig Shahid Rasool regne med å sitte i varetekt fram til en rettkraftig dom foreligger i Brasil.

Advokat Marius Dietrichson forsvarer Shahid Rasool. Han har besøkt sin klient i fengselet og har rettet skarp kritikk mot det norske politiet og mot påtalemyndigheten. Han mener grunnen til at Rasool fremdeles befinner seg under kummerlige forhold i fengselet i Natal, er at norske myndigheter ønsker det slik. Han har pekt på at de andre som ble pågrepet i den brasilianske aksjonen er sluppet ut av varetekt til tross for at de er siktet for alvorligere forhold.

Personvernpolicy