Tatt med håndgranater under karnevalsfest

Tatt med håndgranater under karnevalsfest
Tatt med håndgranater under karnevalsfest

<pEn mann ble tatt med to håndgranater på åpen gate under karnevalet i Rio de Janeiro, og håndgranater ble også brukt som våpen da over 40 utenlandske turister ble rundstjålet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TØRRE TALL:


1712 personer trengte legetilsyn under paradene på sambodromen. De aller fleste hadde mageproblemer, opplyser arrangøren Riotur.

Guarda municipal, som sørger for orden i gatene, har ansvaret for trafikkavvikling og mindre forseelser, registerte 108 saker i løpet av de fem festdagene.

Det er 29 flere enn i fjor, ifølge en pressemelding. Det ble skrevet ut 2425 bøter og 289 biler ble tauet bort. Dette er også langt mer enn i fjor, og skyldes at den nye borgermesteren har valgt å prioritere slike forseelser under årets karneval.

På veiene i Rio de Janeiro ble 131 personer skadd og 10 drept i 267 trafikkulykker. Til sammen ble 127 personer drept i trafikken på føderale veier i Brasil under årets karneval.

KURIØSE FAKTA:

En løshund forstyrret karnevalsparadene både natt til mandag og natt til tirsdag. Hunden ville ikke la seg rikke, og logret begeistret til sambarytmene. Hunden ble til slutt kjendis på sambodromen, avfotografert og til og med intervjuet på radio.

Comeback: I år var kampen mellom karnevalsdronningene, de såkalte "rainhas da bateria", preget av comebacket til den tidligere modellen Luma de Oliveira for sambaskolen Portela. Hun var tidligere en av karnevalets virkelig store stjerner, før hun plutselig trakk seg for noen år siden. I dag er hun 44 år gammel, og hun var definitivt den dronningen det var knyttet størst forventninger til under årets karneval.

Fest som stinker: Det kommunale søppelselskapet har til sammen samlet inn 490 tonn søppel i Rios gater under karnevalet.

Til sammen 2200 personer har jobbet dag og natt for å rydde opp og spyle gatene. Det ble også brukt 280.000 liter spesialblandet såpe til å spyle gatene for å få bort urinstank.

RIO DE JANEIRO: Karnevalet er over, og støvet er i ferd med å legge seg i Rio de Janeiro. 490 tonn søppel er ryddet bort, og gatene er spylt rene. For politiet er karnevalet vanligvis travle dager, og årets karneval ble ikke noe annerledes. Turistpolitiet DEAT, militært og sivilt politi har hatt over 20.000 menn i arbeid under karnevalet, og flere alvorligere hendelser ble registrert.

Håndvåpen og granater

Mandag kveld fattet politiet mistanke til en mann som forlot Santo Amaro-slummen i Catete i Rio bakpå en moped. Da politiet stanset mopeden, hoppet mannen av og forsøkte å flykte til fots gjennom gatene som var fulle av feststemte mennesker.

Under karnevalet i Rio arrangeres det hundrevis av såkalte "blocos", lokale gatefester der karnevalsband spiller opp og hvem som helst kan slutte seg til. Det var flere slike gatefester i området, men politiet klarte å stoppe 28 år gamle Bruno Santos Ribeiro Esteves før han forsvant i folkemengden. Ifølge en pressemelding fra politiet hadde 28-åringen to håndgranater og store mengder ammunisjon i ryggsekken.

En gruppe på 15 utkledde menn ble også tatt med håndvåpen i Irajá, nord i Rio, opplyser politiet. Mennene var utkledd som såkalte "bate-bolas", et av de mest tradisjonelle antrekkene under karnevalet, der de skjuler seg bak masker i

klovneliknende kostymer. Tradisjonelt var gruppene med bate-bolas litt større barn som kledde seg ut for å skremme de yngre barna. Men i det siste har gruppene med bate-bolas fått rykte på seg for å være urostiftere og vandaler.

Gruppen i Irajá gikk under navnet Massacre, og da politiet ransaket dem, ble det funnet to uregistrerte håndvåpen, blant annet en kaliber 38, kokain og marihuana.

Politiet stoppet gruppen etter å ha fått klager om at de truet folk i nabolaget under karnevalsfeiringen i Irajá. Tre av guttene som ble pågrepet i Irajá, var mindreårige. De 12 andre ble fengslet, ifølge politiets pressetjeneste. Før disse pågripelsene var det også kommet inn meldinger om slåsskamper mellom rivaliserende grupper bate-bolas, men politiet vet ikke om gruppen som ble tatt i Irajá, var involvert i dette.

Øyenvitner varslet politiet om at flere skudd var blitt avfyrt, og at minst en person ble skutt i sammenstøt, men politiet kan ikke bekrefte dette.

I love tourists

Karnevalet er svært viktig for turismen i Rio, og reiselivsnæringen ventet fulle hoteller under folkefesten. Men i dagene før karnevalet ble til sammen 57 utenlandske turister ofre for brutale ran, og mange av dem valgte å forlate Rio før karnevalet startet. Hendelsene fikk borgermester Eduardo Paes til å stille opp med et skilt med påskriften "I love tourists" da han overrakte nøkkelen til byen til karnevalets konge Rei Momo under den symbolske åpningen av karnevalet forrige fredag.

- La oss heller feire alt det flotte vi har her i Rio. Folk morer seg under karnevalet, og vi skal ikke vie disse hendelsene så mye oppmerksomhet, selv om det er dårlig for byens rykte, sa borgermesteren til avisen O Globo.

Trass i borgermesterens oppfordring vekker det oppmerksomhet internasjonalt når 47 utenlandske turister blir ranet på litt over et døgn. Natt til onsdag i forrige uke ble 13 turister ranet på et hostel i Copacabana. Fire våpnede menn utgav seg for å være gjester, men idet de ble sluppet inn, overmannet de nattevakten. Alle gjestene på hostellet "King George" ble låst inne på ett av rommene, mens mennene gikk gjennom bagasjen deres og tok med seg alt av verdi. 13 av gjestene var utenlandske og de ble frastjålet penger, klokker, mobiltelefoner, ipods og digitalkameraer.

En hund etter sambaEn hund etter samba

- Jeg var forberedt på å bli ranet på gaten eller på stranda, men ikke i senga, mens jeg sov, sa tyske Dani Bode til avisen Estado de São Paulo etter hendelsen.

Bare 24 timer senere slo kriminelle til igjen, denne gangen mot hotellet Samba Villa i Lapa, i sentrum av Rio. 34 utenlandske turister ble overmannet av seks ranere mens de lå og sov på rommene sine på hotellet. Også denne gangen var ranerne væpnet med skytevåpen og håndgranater, og ranerne truet med å sprenge hostellet i lufta.

Akkurat som natten før ble turistene låst inne på et rom, og de ble frastjålet kameraer og andre verdisaker. En av gjestene mistet også laptopen sin. En canadisk mann, som ikke forsto hva den ene raneren sa til ham, ble kraftig forslått.

Politeit tror ikke det er samme gjeng som står bak, selv om det er mange fellestrekk. - Ingenting tyder på at det er noen forbindelse mellom dem, sier politisjef Fernando Veloso i turistpolitiet. Ingen av billighotellene hadde overvåkingskameraer i drift, men to av gjestene ved hotellet i Copacabana gjenkjente en av ranerne, 26 år gamle Rodrigo Mota Coutinho. Ifølge Veloso inngår han i en gjeng middelklasseungdom som flere ganger har vært i politiets søkelys.

Fredag ble en gruppe på seks tyske og fire amerikanske turister på jeep-sightseeing i Tijuca-skogen ranet av to menn. En politipatrulje befant seg imidlertid i nærheten, og oppdaget hva som foregikk, men ranerne stakk til skogs og kom seg unna. De fikk med seg klokker, solbriller, mobiltelefoner og kameraer.

- Dette er hendelser som får stor oppmerksomhet, men tendensen er en nedgang i kriminellehandlinger mot utlendinger. I 2008 registrerte vi en nedgang på ti prosent, sier Veloso, til avisen Estado de São Paulo.

Overfor ABC Nyheter innrømmer Veloso at Rio har et sikkerhetsproblem.

- Men jeg pleier å si at vi jobber med problemene våre og prøver å løse dem, sier han.

Mandag denne uken ble en australsk turist også ranet idet han ankom et hotell i Lapa-området, men allerede senere samme kveld ble to mindreårige gutter pågrepet. Alt i alt mener politiet at karnevalet gikk rolig for seg, og det har ikke vært sammenstøt mellom politi og narkobandene som styrer mange av slumområdene i byen den siste uken.

Trommet til fest

Selv om Feitetirsdag offisielt er karnevalets siste dag, har ikke sambaen stilnet helt. Onsdag ble vinneren av årets karnevalsparader i Rio kåret, og lørdag skal de beste sambaskolene i 2009 vise seg frem en gang til på sambodromen i Rio. I år var det Salgueiro som stakk av med seieren med en parade viet tamburinen. Fjorårets vinner Beija-Flor kom på andreplass.

Brasils president Luis Inácio Lula da Silva var blant kjendisene på tribunen, og natt til mandag var han en av fadderne da Beija-Flors kreftsyke og svært folkekjære sanger Neguinho da Beija-Flor giftet seg på sambodromen.

Guro Beitohaugen øverst til venstre.Guro Beitohaugen øverst til venstre.

To norske jenter var også i aksjon under karnevalsparaden. Guro Beitohaugen og Ida Cybéle Jark er til vanlig tilknyttet Moulin Rouge i Paris, og de var med i en gruppe kabaretdansere som var fløyet inn fra Paris for å danse cancan i paraden til sambaskolen Grande Rio. Denne skolen havnet på en hederlig femteplass med sin parade om forholdet Brasil-Frankrike, og replikaen av Moulin Rouge fikk mye skryt. Jentene blir likevel ikke å se under vinnerparaden lørdag, for da er kabaret-danserne allerede på vei tilbake til Paris.

Sambaskolen Mangueira, som ABC Nyheter omtalte i denne saken, endte på sjetteplass.

Personvernpolicy