Frykter Tromsdal skal bestikke vitner

Frykter Tromsdal skal bestikke vitner
Frykter Tromsdal skal bestikke vitner

<pOslo tingrett frykter at Christer Tromsdal skal bestikke vitner og ødelegge bevis. Fredag ettermiddag ble han varetektsfengslet i fire uker i hotellkjøpsaken.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tromsdal har ifølge kjennelsen fra Oslo tingrett tidligere forsøkt å få vitner til å avgi falsk forklaring ved å tilby store pengesummer.

- Dette styrker faren for at siktede på ny vil ta i bruk slike metoder for å forspille bevis, heter det i kjennelsen. I hele fengslingsperioden er Tromsdal avskåret fra å ta imot brev og besøk.

Nekter skyld

Selv nekter finansmannen all skyld.

- Jeg erkjenner overhodet ingen skyld, sa Christer Tromsdal da Oslo tingrett tok pause i fengslingsmøtet fredag. Han begjærte seg løslatt og tilbød seg å samarbeide med Økokrim, ifølge forsvareren hans, advokat Nicolai Skjerdahl.

Skjerdahl er sterkt kritisk til hemmeligholdet rundt saken og viser til at Økokrim vil gi ham som forsvarer innsyn i sakens dokumenter, men bare såfremt han ikke bringer opplysningene videre til Tromsdal. I praksis blir det da umulig å ivareta Tromsdals interesser, mener han.

- Tromsdal er villig til å samarbeide med politiet, ved å forklare seg, opplyse saken og ved å bringe fram opplysninger. Det har han vist i dag, men han kan ikke vite hvor han kan bidra uten å se bevisene til politiet, sier Skjerdahl til NTB.

Flere siktede

For en 41 år gammel eiendomsrådgiver mente retten at det ikke var grunnlag for fengsling, men Økokrim anket løslatelsen. Dermed blir også denne mannen sittende i varetekt fram til anken er behandlet. I likhet med Tromsdal er 41-åringen ilagt brev- og besøksforbud.

Flere andre personer er siktet i bedragerisaken.

- Vi har ikke tatt stilling til varetektsspørsmålet for de fire andre ennå, sier Kavlie.

En tredje av de siktede, en 46 år gammel tidligere kunsthandler, er lagt inn på sykehus som et alternativ til varetekt. Han har forklart seg for politiet.

En fjerde siktet meldte seg for politiet torsdag.

Hotell-kjøp

Det var tirsdag at Økokrim foretok ransaking på flere steder tilhørende de seks siktede. Økokrim er svært tilbakeholden med å gi opplysninger om siktelsene, men sentralt står salget av de to hotellene Stavsjö Hotell utenfor Stockholm og Liahemmet ved Göteborg som tilhører den norske investoren Harald Lauritzen.

Tromsdal og de andre siktede skal ha medvirket til sterkt å blåse opp verdien på hotellene før videresalget, en påstand som støttes av blant andre tidligere eier Johnny Örbäck.

- Jeg så umiddelbart at regnskapet var falsk. Man hadde blåst opp resultatet og dermed fordoblet kjøpesummen, sier Örbäck til TV 2.

Ifølge Aftenposten omfatter siktelsen grovt bedrageri for 40 millioner kroner.

- Tromsdal avviser på det sterkeste a han har lagt fram falske opplysninger, sier Skjerdahl. (©NTB)

Personvernpolicy