Ikke sint, bare veldig, veldig skuffet

Ikke sint, bare veldig, veldig skuffet
Ikke sint, bare veldig, veldig skuffet

<pSiv Jensen påberopet seg å bli sammenlignet med Hitler, og satte ny norsk rekord i selvhøytidelighet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lundes Luke

Henrik Lunde jobber til daglig som informasjonsleder i Antirasistisk Senter.

Flere innlegg fra hans faste spalte hos ABC Nyheter kan leses her.

FrP har trøbbel for tiden. De får greie meningsmålinger, men ingen vil snakke med dem. De står uten troverdighet i klima- og finansdebatten og da er resepten klar: Opp med innvandrerkortet.


"Sniiiiiiiikislamisering" hveste Siv Jensen fra FrP-landsmøtes talerstol og malte et bilde av Norge som var uvanlig langt fra virkeligheten.

Høyres Per-Kristian Foss mente Siv Jensens tale vakte minner: "Det har visse likhetstrekk med mellomkrigstidens frykt for andre minoriteter, i dette tilfellet jøder, sa Foss til NRK. Motreaksjonene var forutsigbare:

"Det er trist at Per-Kristian Foss nesten sammenligner meg med Hitler", sa Siv Jensen og forsøkte derved å latterliggjøre kritikken. Hun følger Hagens metode til punkt og prikke. Tallløse er eksemplene på Hagens furtne reaksjoner på andres kritikk av hans innvandringspolitiske utspill.

Før valgkampen i 1997 ønsket den franske rasistiske politikeren Le Pen Hagen lykke til i valget. Hagen var så forferdet over at TV2 kunne være så sjofle å vise innslaget at han og fru Eli fikk stå fram med gråten i halsen og bedyre sin avstand til rasisme. Sympatien flommet over det fortvilede ekteparet.

Per Kristian Foss var - til norsk offentlighet å være - uvanlig klar i sin karakteristikk. Martin Kolberg derimot mente ikke at Jensens snikislamiserings-retorikk var rasistisk, men bare "uheldig". Andre politikere mumler om at hun nører oppunder rasisme, spiller på fremmedfrykt og fisker i brungrumset vann. Men Siv Jensen nører ikke oppunder, hun heller bensin på bålet. Angsten for velgerflukt er en av årsakene til det øvrige politiske miljøets tilbakeholdenhet i kritikk av FrPs rabiate utspill. Så forsiktig, så forsiktig lister det øvrige politiske miljøet seg fram under FrPs tordnende retorikk.

FrP møter kritikk med å bli triste på vegne av demokratiet og klistrer på seg et martyr-stempel og vrøvl som at man ikke kan si noe uten å "automatisk bli stemplet som rasist" som Per Sandberg mente etter at ECRI-rapporten fastslo at norsk innvandringsdebatt er preget av rasisme.

Kritikken mot Siv endret på ingen måte FrPs strategi og Per Willy Amundsen har de siste dagene utdypet formannens virkelighetsforståelse:

"Innvandringen endrer våre samfunn veldig raskt. Det vil få vel så store konsekvenser for samfunnet som den såkalte klimakrisen og finanskrisen", sier Amundsen til Aftenposten.

Budskapet hamres inn: Folket er i fare og FrP er de eneste som tør og kan redde oss.

Budksapet kan bare formidles nå man skaper et bilde av virkeligheten som passer til politikken. Budskapet er at det er ille nå og verre skal det bli. Og hvis alt er så ille så må jo noen ha skylden, og muslimer er en god fiende for FrP i så måte.

Fiendebildet er svært konkret, men løsningene er imidlertid Siv Jensen mer diffus på: Bortsett fra vås om at norsk lov skal gjelde i Norge, så er det langt mellom hvordan det rene, hvite Norge skal gjenoppstå fra det fargerike forferdelige samfunnet vi nå befinner oss i. Det er ikke rart at hun unngår konkretiseringer for da vil skremmebildet kollidere og knuses i møtet med den faktiske virkeligheten.

Siv Jensen forsøkte å filme til seg straffespark ved å forvrenge analysen av hennes retorikk til å bli en person-sammenligning med Hitler. Hun var ikke sint, bare veldig skuffet og nettet flommer over av støtteerklæringer.

Følelsene hun har satt i sving får utslag som Facebook-gruppen med navnet "Nei til mer islamisering av Norge", som beskriver seg selv som "En protestaksjon mot politikerne våre for oss som er blitt lei alt av islamistiske tradisjoner som blir tredd ned over hodene våre i vårt eget land."

I klartekst: Nå er det så mange "islamistiske tradisjoner" som har blitt tvunget på oss at nå er det nok. Det foreligger ingen ti-på-topp-liste over de verste av disse, for den ville blitt kort, men følelsen av at muslimene tar over spilles det uhemmet på og over 20.000 mennesker har tatt seg to sekunder og klikket på "bli medlem" knappen.

Faceboook-demokratiet er en parallell virkelighet, men det er en liten indikasjon på at følelsene er sving for tiden og det går fort i svingene. Så fort at det svimler for en del frustrerte mennesker i den grad at de ikke lenger greier å se hva som faktisk foregår, men lar seg blinde av det forvrengte bildet Siv Jensen viser fram.

Personvernpolicy