Støre anklager Israel for brudd på folkeretten

Klare brudd på folkeretten, mener utenriksminister Jonas Gahr Støre. Foto: Scanpix
Klare brudd på folkeretten, mener utenriksminister Jonas Gahr Støre. Foto: Scanpix

<pIsraels systematiske ødeleggelser av sivile mål på Gazastripen framstår som klare brudd på folkeretten, mener utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Støre fikk se de massive ødeleggelsene etter de israelske angrepene da han besøkte Gazastripen fredag, og legger ikke skjul på at det gjorde sterkt inntrykk.

- Jeg hadde lest om dette, men ingenting kan slå det å se og høre. Jeg har møtt sivile som har mistet hus og opplevd å få familiemedlemmer drept, jeg har sett det lille som er av industri som er målrettet ødelagt og jeg har sett den amerikanske skolen som ble bombet flatt, forteller Støre.

At Israel har brutt folkeretten, er han ikke i tvil om. - Jeg kan ikke forstå noe annet, sier Støre til NTB.

Systematisk


Utenriksministeren mener de omfattende ødeleggelsene av fabrikker, drivhus og avlinger vitner om en systematisk strategi fra Israels side.

- Det vitner om at den israelske hæren har ønsket å etterlate et veldig klart budskap til befolkningen i Gaza, om konsekvensene av rakettvirksomheten. Det er et militært svar som går langt ut over å ramme militær infrastruktur, sier Støre.

- Vi har vært tydelige på at Israel har rett til å forsvare seg selv, men det vi ser i Gaza, forteller en historie som går langt ut over dette, mener han.

Må granskes


Støre støtter derfor kravet om gransking, og har også understreket dette overfor Israel.

- Jeg har tatt dette opp med statsminister Ehud Olmert, og jeg vil ta det opp når jeg møter flere israelske ledere søndag, sier han.

- Det er viktig å si klart fra om at vi forventer at Israel forfølger disse spørsmålene internt, for det plikter de å gjøre under Genèvekonvensjonene. I tillegg støtter vi FNs generalsekretær som har igangsatt en undersøkelse, særlig av det som har rammet FN, og det kan være et godt sted å starte, sier Støre.

Norge kommer ikke til å ta noe eget initiativ internasjonalt, men vil ikke slippe saken, lover Støre.

- Dette kan man ikke bare slå en strek over, sier han. (©NTB)

Personvernpolicy