Støre i ruinene

<div class="viewNews"><strong>MINISTERBESØK:</strong> Utenriksminister Jonas Gahr Støre beøkte ruinhaugene i Gaza fredag. Foto: Adel Hana/AP</div>
MINISTERBESØK: Utenriksminister Jonas Gahr Støre beøkte ruinhaugene i Gaza fredag. Foto: Adel Hana/AP

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GAZA BY/OSLO (NTB): Utenriksminister Jonas Gahr Støre fikk ved selvsyn se de store ødeleggelsene etter Israels krigføring mot Gazastripen fredag.

Støre besøkte utbombede fabrikker, et sykehus og et lokalt FN-kontor, og fikk et innblikk i det omfattende ødeleggelsene og sivilbefolkningens lidelser i området.

Politiske samtaler med Hamas, som styrer i området, var det derimot ikke snakk om, blir det understreket fra UD.

– Vi har ikke hatt politiske samtaler med Hamas siden juni 2007, sier pressetalsmann Håkon Svane.

Folkehjelp-problemer

Støre hadde under besøket også samtaler med lederen for Norsk Folkehjelp på Gazastripen, Kirsten Belck-Olsen.

Norsk Folkehjelp har etter det NTB erfarer store problemer med israelske myndigheter for tiden, og nektes å sende eksperter på eksplosivrydding til området.

Generalsekretær Petter Eide hisset trolig på seg israelske ledere etter et besøk på Gazastripen tidligere i år, da han truet med å sende regningen for oppryddingen av israelske bomber og granater til Israel.

Tatt i kontroll

En av Norsk Folkehjelps eksperter, som i januar var i Gaza for å forberede oppryddingsprosjektet, fikk store problemer da skulle fly hjem fra Tel Aviv.

– Han hadde tatt på restene av en israelsk bombe og ble stanset i sikkerhetskontrollen fordi det ble funnet spor av eksplosiver på mobiltelefonen hans. Det endte med at han måte kjøre til Jordan og ta flyet hjem derfra, opplyser en kilde i organisasjonen til NTB.

EUs utenrikssjef Javier Solana besøkte også Gazastripen fredag, også han på vei til neste ukes giverlandsmøte i Egypt. (©NTB)

Personvernpolicy