Støre i ruinene

<div class="viewNews"><strong>MINISTERBESØK:</strong> Utenriksminister Jonas Gahr Støre beøkte ruinhaugene i Gaza fredag. Foto: Adel Hana/AP</div>
MINISTERBESØK: Utenriksminister Jonas Gahr Støre beøkte ruinhaugene i Gaza fredag. Foto: Adel Hana/AP

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GAZA BY/OSLO (NTB): Utenriksminister Jonas Gahr Støre fikk ved selvsyn se de store ødeleggelsene etter Israels krigføring mot Gazastripen fredag.

Støre besøkte utbombede fabrikker, et sykehus og et lokalt FN-kontor, og fikk et innblikk i det omfattende ødeleggelsene og sivilbefolkningens lidelser i området.

Politiske samtaler med Hamas, som styrer i området, var det derimot ikke snakk om, blir det understreket fra UD.

– Vi har ikke hatt politiske samtaler med Hamas siden juni 2007, sier pressetalsmann Håkon Svane.

Folkehjelp-problemer

Støre hadde under besøket også samtaler med lederen for Norsk Folkehjelp på Gazastripen, Kirsten Belck-Olsen.

Norsk Folkehjelp har etter det NTB erfarer store problemer med israelske myndigheter for tiden, og nektes å sende eksperter på eksplosivrydding til området.

Generalsekretær Petter Eide hisset trolig på seg israelske ledere etter et besøk på Gazastripen tidligere i år, da han truet med å sende regningen for oppryddingen av israelske bomber og granater til Israel.

Tatt i kontroll

En av Norsk Folkehjelps eksperter, som i januar var i Gaza for å forberede oppryddingsprosjektet, fikk store problemer da skulle fly hjem fra Tel Aviv.

– Han hadde tatt på restene av en israelsk bombe og ble stanset i sikkerhetskontrollen fordi det ble funnet spor av eksplosiver på mobiltelefonen hans. Det endte med at han måte kjøre til Jordan og ta flyet hjem derfra, opplyser en kilde i organisasjonen til NTB.

EUs utenrikssjef Javier Solana besøkte også Gazastripen fredag, også han på vei til neste ukes giverlandsmøte i Egypt. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus