Kunngjør historisk tilbaketrekking

Kunngjør historisk tilbaketrekking
Kunngjør historisk tilbaketrekking

<pPresident Barack Obama vil trekke alle USAs kampstyrker ut av Irak innen 31. august neste år. I løpet av 2011 skal USA trekke seg helt ut.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Seks år har gått siden president George W. Bush ga ordre om å invadere Irak. Nå har Obama lagt fram sin plan for tilbaketrekking fra landet.

USAs kampstyrker skal være ute av Irak innen 31. august neste år, kunngjorde Obama fredag. Kun en styrke på 35.000-50.000 soldater blir igjen i landet for å trene og hjelpe den irakiske hæren.Obamas mål er at USA skal trekke alle sine styrker ut av Irak innen utgangen av 2011.

Historisk


Tidsplanen for de neste 18 månedene markerer et historisk vendepunkt i en upopulær krig som har vist seg meget kostbar for Iraks befolkning, men også for USA. USA har i dag 142.000 soldater i Irak.

Rundt 4.250 amerikanske soldater har mistet livet i krigen, og den har i tillegg tappet den amerikanske statskassen for tusener av milliarder kroner. Dessuten har krigen alvorlig svekket USAs stilling i verden.

Obama kunngjorde planen for USAs tilbaketrekking fra Irak på Camp Lejeune, en marinekorpsbase i North Carolina. Derfra skal 8.000 soldater sendes til Afghanistan som ledd i Obamas plan for å styrke innsatsen der.

Mens antall soldater reduseres, vil USA legge større vekt på en regional diplomatisk strategi og oppmuntre irakiske ledere til å styrke den skjøre stabiliteten i landet.

Volden vedvarer


Hovedmålet er å hindre et nytt oppsving i den ekstremistiske, sekteriske blodsutgytelsen som har herjet Irak under deler av den amerikanske okkupasjonen, og som har kostet titusener av irakere livet.

- Irak er fortsatt ikke sikkert, og vi har vanskelige tider foran oss. Volden vil fortsatt være en del av livet i Irak. For mange grunnleggende politiske spørsmål om Iraks framtid står fortsatt uten svar, sa Obama da han presenterte sin plan.

Med sin nye plan framskynder Obama tilbaketrekkingen fra Irak, men planen lever likevel ikke opp til løftene Obama ga under valgkampen. Han sa da at USA skulle trekke seg ut av Irak innen 16 måneder etter hans eventuelle tiltredelse.

Obama har vært i kontakt med Iraks statsminister Nuri al-Maliki og USAs tidligere president George W. Bush for å orientere dem om avgjørelsen. USAs nye Irak-ambassadør blir den erfarne diplomaten Christopher Hill. (©NTB)

Personvernpolicy