- Mye bra med helgefylla

<strong>HELGEFYLL:</strong> Engelske forskere har funnet opptil flere ting som er positivt med helgefylla. Foto: Scanpix
HELGEFYLL: Engelske forskere har funnet opptil flere ting som er positivt med helgefylla. Foto: Scanpix

<pDet er ikke bare negative sider ved å dra på fylla. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alle snakker om de negative aspektene med å dra ut på byen og drikke seg snydens full. Men det er faktisk en del positive sider.

Psykolog Ann Wan Werch ved universitetet i Teesside i Storbritannia har forsket på om det finnes positive sider ved klassisk helgefyll.

Hun og kollegaen hennes Wendy Walker fra Leeds University har detalj-intervjuet 32 personer mellom 22 og 58 år i Nord Øst i England. Ikke alle deltagerne var britiske.

En del av kulturen

Funnene i studien viste flere positive sider ved helgefyll til tross for risiko for forgiftning og uønskede graviditeter. Det kom frem at mange satte pris på flatfylla fordi det var en del av kulturen, og at det markerte at de hadde fri.

Welsh forteller videre at mange syntes at flatfyll var en lettere måte å være sosial på og at det var enklere å inkludere flere enn hvis man gikk på kino eller spiste middag.

- Alle deltagerne fortalte at de ikke var alene sist gang de drakk, og at det å drikke alene var meningsløst. Det å bli full var det å dele positive følelser med andre og være sosial.

Deltagerne nevnte at forbedret selvtillit, avslappet humør og mindre hemninger som positive sider ved å bli full. Det mest negative var fyllesyken dagen derpå, og anger for ting man hadde gjort.

Godt å slå ut håret

Forskerne forklarer flatfyll-kulturen i helgene med at britiske arbeidstakere er svært pliktoppfyllende i ukedagene. Det kreves stort sett at arbeidet de gjør er av høy kvalitet og at de må være effektive.
Da er det deilig å kunne slippe seg løs i helgene ved å drikke seg full. Forventningene til helgen gjør at de har noe å se frem til på hverdagene.

- Og hvis de ikke hadde slått seg løs i helgene, hva hadde de hatt å se frem til da? Vi vil vel ikke ha et land med folk på Prozac, vil vi vel? sier Wersch.

Personvernpolicy