Forsvarskomiteen bekymret for JSF

En fullskalamodell av det amerikanske jagerflyet Joint Strike Fighter / JSF-F-35 her vist fram på Bodø lufthavn under Bodø Airshow. FOTO: Scanpix
En fullskalamodell av det amerikanske jagerflyet Joint Strike Fighter / JSF-F-35 her vist fram på Bodø lufthavn under Bodø Airshow. FOTO: Scanpix

<pEn samlet forsvarskomité reiser til USA for å få svar om utviklingen rundt jagerflyet Joint Strike Fighter.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Usikkerheten og mangelen på informasjon er bakgrunnen for at hele komiteen reiser til USA før påske. Der må vi prøve å få så gode svar som mulig fra Pentagon og ulike tenketanker i Washington D.C, sier Høyres Jan Petersen til Dagbladet.no.

Petersen leder forsvarskomiteen på Stortinget. Han bekrefter at usikkerheten som er oppstått sammen med den økonomiske krisen som truer amerikansk økonomi, skaper bekymring. Ifølge Dagbladet.no kan den økonomiske krisen og kursendring i Pentagon føre til store endringer i jagerflyprosjektet.

– Må ta på alvor

Om fire uker reiser forsvarskomiteen til USA for å besøke Pentagon og JSF-produsenten Lockheed Martins flyfabrikk i Texas.

– Det som skjer kan få store innvirkninger på oss. Vi må ta dette på alvor, og det er klart vi er bekymret, sier Arbeiderpartiets forsvarspolitiske talskvinne, Signe Øye.

Usikkert Frp

Regjeringspartner SVs forsvarspolitiske talsmann Bjørn Jacobsen utelukker ikke at konsekvensene kan bli en total revurdering av fremtidens luftforsvar.

Fremskrittspartiets Per Ove Width frykter at hele JSF-prosjektet nå er usikkert.

– Dette viser bare at man skal være forsiktig med å gjøre så store kjøp på så lang sikt. Vi kjøper et fly som vi ikke vet hva blir eller koster. Situasjonen er veldig dramatisk, sier han. (©NTB)

Personvernpolicy