Obama-budsjett skal styrke USAs økonomi

ØKONOMISK ROT: USAs president Barack Obama står overfor store utfordringer for å hjelpe på den skakkjørte økonomien i landet.
ØKONOMISK ROT: USAs president Barack Obama står overfor store utfordringer for å hjelpe på den skakkjørte økonomien i landet.

<pPresident Barack Obama har presentert et forslag til statsbudsjett som skisserer store planer for å styrke den resesjonrammede amerikanske økonomien og USAs helsetjeneste.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statsbudsjettet har en ramme på 3.552 billioner dollar og er det første budsjettet i president Obamas plan for å trekke USA ut av den verste økonomiske krisen siden den store depresjonen i 1930-årene.

Samtidig varsler presidenten rekordunderskudd i 2009. Obama anslår at USAs statsbudsjett kommer til å gå med 1.750 milliarder dollar i underskudd i år. Det tilsvarer over 12.000 milliarder kroner.

Det enorme underskuddet utgjør 12,3 prosent av USAs bruttonasjonalprodukt (BNP), noe som er den største andelen av BNP siden annen verdenskrig.

– Ny æra

– Tiden er kommet for å lede an inn i en ny æra, en ny æra med ansvar der vi handler ikke bare for å spare og skape nye arbeidsplasser, men også legger grunnlaget for ny vekst, hvorfra vi kan fornye løftet om Amerika, sier Obama om budsjettforslaget.

– Budsjettet er det første skrittet på den reisen, tilføyde han.

Utgiftsrammen er en betydelig nedgang i forhold til de 3.938 billioner som er rammene for det inneværende budsjettet som ble presentert av president George W. Bush i fjor.

Skatter opp

Budsjettet vil trolig åpne for en bitter kamp i Kongressen der mange republikanere er rasende på Obamas planer om å heve skattenivået for velstående amerikanere med en årsinntekt på over 250.000 dollar, vel 1,7 millioner kroner.

Økte skatter er et av de få tiltakene myndighetene kan gripe til for å øke inntektene. Planen er å øke skattesatsen for de velstående fra 35 prosent til rett under 40 prosent, noe som vil gi 2 billioner dollar i økte skatteinntekter på ti år.

Forsvar litt opp

De samlede utgiftene på forsvarsbudsjettet for finansåret 2010, som begynner i oktober i år, er satt opp med 663,7 milliarder dollar. Det er en økning på 1,5 prosent sammenlignet med inneværende budsjett.

Obama har samtidig bedt spesielt om en post på rundt 200 milliarder dollar (over 1.370 milliarder kroner) til å dekke utgiftene til krigene i Irak og Afghanistan de neste 18 månedene. Fra oktober i år inngår disse pengene i forsvarsbudsjettet. Beløpet omfatter blant annet 75,5 milliarder dollar til styrkeoppbyggingen i Afghanistan i 2009.

USAs forsvarsbudsjett for 2009, som omfatter Irak og Afghanistan, er nå på 650 milliarder dollar, ifølge forsvarsdepartementet Pentagon.

Helsereform

Obama ber også om 634 milliarder dollar i løpet av de neste ti årene til den varslede helsereformen som var en hovedsak i valgkampen hans. Den skal sørge for at mange av de 50 millioner amerikanere som i dag ikke har sykeforsikring, får det.

Obama åpner også for at amerikanere skal kunne kjøpe medisiner i utlandet der de ofte er billigere enn i USA.

Han ber også Kongressen om ytterligere 250 milliarder dollar for å redde bankvesenet. Det er penger han foreløpig ikke har konkrete planer om å bruke, men som han ønsker å ha for hånden for sikkerhets skyld.

Obama varsler kutt i de offentlige utgiftene på andre områder, deriblant landbrukssubsidier. (©NTB)

Personvernpolicy