– Utrolig at så mange overlevde

<div class="viewNews"><font face="Times New Roman"><strong>KNUST:</strong> Det er et under at så mange overlevde onsdagens krasjlanding, mener den nederlandske havarikommisjonen. Etterforskere er i full gang med å finne ut hva som var årsaken til at det tyrkiske passasjerflyet styrtet under landing. Foto: Reuters/ Robin Van Lonkhuijsen/ SCANPIX</font></div>
KNUST: Det er et under at så mange overlevde onsdagens krasjlanding, mener den nederlandske havarikommisjonen. Etterforskere er i full gang med å finne ut hva som var årsaken til at det tyrkiske passasjerflyet styrtet under landing. Foto: Reuters/ Robin Van Lonkhuijsen/ SCANPIX

<p126 mennesker overlevde flyulykken i Amsterdam.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Schiphol-ulykken

* Et fly fra Turkish Airlines, som skulle lande på Schiphol-flyplassen ved Amsterdam, krasjlandet onsdag formiddag på et jorde ca. 600 meter fra rullebanen.

* Minst ni personer mistet livet og over 80 ble skadd. For 31 personer er tilstanden enten kritisk eller alvorlig.

* Det var 135 personer om bord. 72 av dem var tyrkere, mens 32 var nederlandske statsborgere. De andre kom fra en rekke land.

* Begge pilotene omkom.

* Flyet var av typen Boeing 737-800. Det delte seg da det traff bakken, men begynte ikke å brenne.

Det er et mirakel at så mange overlevde da det tyrkiske passasjerflyet krasjlandet i Amsterdam onsdag, mener den nederlandske havarikommisjonen.

Minst ni personer, deriblant tre besetningsmedlemmer, mistet livet da Boeing 737-maskinen fra Turkish Airlines krasjlandet på et jorde noen hundre meter fra Schiphol-flyplassen i Amsterdam, en av Europas travleste flyplasser.

Les også og se video: Ni drept i flystyrten

Nederlandske myndigheter opplyste torsdag at situasjonen fortsatt er kritisk for seks av de skadde, og alvorlig for 25 andre. Om lag 20 personer kom helt uskadd fra ulykken, resten fikk bare lettere skader. Flyet hadde til sammen 135 personer om bord.

Klatret ut selv

– At så mange mennesker kunne ta seg ut av flyvraket på egen hånd er virkelig bemerkelsesverdig. Noen kaller det et mirakel, sier Fred Sanders, talsmann for den nederlandske sikkerhetsmyndigheten OVV, som gransker ulykken.

Samtidig får Turkish Airlines og den tyrkiske regjeringen kraftig kritikk for at de kort tid etter ulykken meldte at alle om bord hadde overlevd ulykken. Tyrkiske aviser kaller det en skandale og mener at regjeringen opptrådte amatørmessig.

Ingen brann

En medvirkende årsak til at så mange overlevde var at flyet ikke begynte å brenne.

– Det kan skyldes av flyet traff et mykt jorde istedenfor en betongvei eller en landingsbane, der gnister ville økt risikoen for brann, sier Sanders.

Et 40-talls personer arbeidet hele natten på ulykkesstedet. Årsaken til ulykken er ennå ikke kjent.

– De første delrapportene fra granskningen vil være klare om et par uker, sier Sanders. Både ferdskriveren og taleregistratoren ble funnet onsdag. (©NTB)

Personvernpolicy