- Bra at muslimer stiller krav

<strong>BRA MED ENGASJEMENT:</strong> - Det er bra at muslimer engasjerer seg i partier og foreninger, sier Jonas Gahr Støre. Foto: Scanpix
BRA MED ENGASJEMENT: - Det er bra at muslimer engasjerer seg i partier og foreninger, sier Jonas Gahr Støre. Foto: Scanpix

<pJonas Gahr Støre mener muslimske særkrav til norske myndigheter er det motsatte av snik-islamisering.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Siv Jensens er opprørt over at muslimer i Norge fremmer det hun kaller særkrav, sa Jonas Gahr Støre da han torsdag formiddag talte til forskningsstiftelsen Fafos konferanse om stat og marked.

Støre listet opp anklagepunktene mot muslimske særkrav på Fremskrittspartiets hjemmesider:

Muslim-kravene

- Om muslimen fra Høyre som ville ha egen eldreomsorg for muslimer, om muslimen fra SV som ville ha offentlige muslimske høytider, om muslimen fra Ap som ville ha halal-mat i fengsler, om den somaliske drosjeforeningen som ville ha eget bønnerom.

Les også: Slakter FrPs skremselsrapport

- De fleste av forslagene Frp refererer til er blitt avvist av den myndighet som hadde ansvar. Men det er ikke poenget, sier Støre.

Krav motsatt av sniking

- Poenget er at mennesker i Norge faktisk fremmer krav – kall det gjerne særkrav. Vi politikere driver jo stort sett med å vurdere en lang rekke særkrav – fra alle deler av samfunnet. Nå også fra mennesker som har muslimsk tro, framholer utenriksministeren.

- Da vil jeg si:

- Det er bra at muslimer i Norge fremmer krav til myndighetene.

- Det er bra at de engasjerer seg i partier og foreninger. Det er bra at de velger åpne kanaler inn. Det er det motsatte av å «snike» . Det er å melde seg på! sier Støre.

Vil hindre ny kløft

Støres poeng er at ett viktig trekk ved den nordiske og norske samfunnsmodellen, er at kløftene mellom folk ikke er for dype. Han ser urovekkende tendenser til at en ny fattig gruppering kan bli dominert av ikke-vestlige innvandrere og ungdom som faller ut av skolen.

Støre mener Norges muligheter til å takle den økonomiske krisen blir avhengig av at man klarer å holde fast ved de gode sidene ved den nordiske modellen. Og krisen er ikke slutt:

- Ikke ved utgangen, ved inngangen

- Vi er ikke ved utgangen av denne krisen, vi er ved inngangen. Finanskrisen avler økonomiske og politiske kriser. Om litt vil vi telle avdragene og lånene på alle krisepakkene statene har tatt. Om litt skal lånene betales, og da kommer kampen om hvordan de skal fordeles, sier Støre.

Les også: Siv jensen opprørt over Hitler-sammenligning

I den kampen spår han at de ideologiske skillelinjene igjen vil komme til syne.

- I denne krisetiden har også høyresiden søkt til staten som en nødhavn, konstaterer han.

Les Jonas Gahr Støres tale her.

Personvernpolicy