Fnyser av byråden

Terje Hellerud valgte å flytte fra Ila hybelhus etter ran og knivtrusler. Foto: Stein Ove Korneliussen.
Terje Hellerud valgte å flytte fra Ila hybelhus etter ran og knivtrusler. Foto: Stein Ove Korneliussen.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pByråden i Oslo erkjenner at det kan være utrygt på Ila hybelhus. Terje Hellerud måtte flykte etter ran og knivtrusler. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Terje Hellerud (38) har vært avhengig av heroin siden 1985. Etter at han har klart å være rusfri i fem år, sprakk han nå nylig. Da han kom tilbake til Oslo i august, kontaktet han sosialkontoret med spørsmål om å få et sted å bo.

- Då fikk jeg beskjed om at jeg kan flytte til Ila hybelhus, hvor det bor 76 narkomane. Ila er et forderdelig sted å bo, og ikke minst er det farlig. Ila har blitt så stort at de ikke klarer å ha kontroll, og tilgangen på stoff er mye større på Ila enn andre steder.

- Jeg valgte å flytte ut for en drøy uke siden, og velger heller å bo på gaten. Etter to knivtrusler og ett ran på en uke, hadde jeg fått nok.

Innrømmer at det er utrygt

ABC Nyheter snakket med flere narkomane utenfor =Oslos lokaler i Skippergata i Oslo. Flere har hatt lignende opplevelser som Hellerud.

Byråd Jøran Kallmyr i Oslo vil ikke uttale seg om Helleruds opplevelser, men han erkjenner at det kan være utrygt på Ila.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det eneste er at jeg kjenner til at det kan være utrygt å være der - nettopp fordi det er et hardt miljø, men jeg mener at det å overnatte på gata er verre. Vi må ha en sånn plass som Ila, som er et lavterskeltilbud. Det er ikke meningen at folk skal bo der over tid.

- Idiotisk stunt

Situasjonen er nemlig den at Ila hybelhus, som er et botilbud til rusmisbrukere med akutt behov for et sted å sove, har hatt ledige akuttplassser hver natt hele vinteren. Kallmyr har hatt problemer med å forstå hvorfor mange velger å sove ute istedenfor å sove på Ila. Derfor overnattet han en natt forrige uke ved hybelhuset, med et tv-team på slep.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hellerud bare fnyser av overnattingsstuntet.

- Stuntet til Kallmyr er det mest idiotiske jeg har opplevd. Han har fått særbehandling, og jeg vet for eksempel at de vasket og ordnet i to dager før han kom. Da han kom ble han tatt imot av Rusmiddeletaten, før han fikk det fineste av rommene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Slubbert

Hellerud synes ideen var ganske god, men at den var ”lite gjennomtenkt”.

- Han burde komme uanmeldt, og han burde ikke sagt at han var politiker i det hele tatt, og han burde blitt plassert sammen med de narkomane og behandlet som narkoman da han kom. Han skulle dessuten vært der minst en uke sånn at omgivelsene ble vant til ham.

- Han sa etterpå at han finner det merkelig at folk ikke vil bo på et sånt fint sted. Han ødelegger jo alt ved å si det. Og ved å si det, kaller han meg for en utakknemlig slubbert som ikke vil ta imot det gode tilbudet jeg får.

- Ila er verst

Kallmyr forstår Helleruds misnøye, men tilføyer følgende:

- Han må ha misforstått hvorfor jeg overnattet. Det var aldri meningen at jeg skulle bo som en narkoman. Jeg konstaterer at vi har ledig kapasitet på overnatting, og jeg ville oppleve hvordan det er å være der, om man blir vekt på natten, om det er bråk, og så videre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Foreningen for human narkotikapolitikk mener de hybelhuset er en simpel løsning i Helleruds tilfelle. Når det kommer en som har en sprekk etter fem års behandling, skulle fagpersonell vært der og grepet fatt i ham og tatt ham med til trygge omgivelser for hjelp, sier leder Arild Knutsen.

- Ila er det verste nødløsningsherberget i Oslo, og man drar beboerne inn et et ekstremt overforbruk – fordi dop er så tilgjengelig.

- Ila er det verste nødløsningsherberget i Oslo, og man drar beboerne inn et et ekstremt overforbruk – fordi dop er så tilgjengelig.