– Acta er en elendig huseier

<strong>Trøtt:</strong> Sakina Mohieddin bor i en av Actas leiligheter i Malmö med sine fire barn. – Vi blir trøtte og syke av og bo her, sier hun. Foto: Andreas H. Lunde / ABC Nyheter
Trøtt: Sakina Mohieddin bor i en av Actas leiligheter i Malmö med sine fire barn. – Vi blir trøtte og syke av og bo her, sier hun. Foto: Andreas H. Lunde / ABC Nyheter

<p– Hadde de vært medlemmer hos oss så hadde vi kastet dem ut, sier administrerende direktør for Fastighets­ägarna Syd, en bransjeforening for svenske huseiere.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Hadde de vært medlemmer hos oss så hadde vi kastet dem ut, sier administrerende direktør Stefan Liindvall i Fastighets­ägarna Syd , en bransjeforening for huseiere, til Sydsvenskan.

Acta, som eier mange av de dårligste av boligene i Herregården, er en elendig huseier.

- De skader hele bransjens rykte, raser Lindvall.

Noen av problemene som nevnes er råtne vinduer, mugg og sopp og kakerlakker.

– Ingen skal behøve å bo under slike forhold, sier direktøren.


Ordføreren i Malmö har tidligere i uken holdt det norske selskapet Acta medansvarlig for forslummingen i Rosengård, bydelen som Frp-formann Siv Jensen omtaler som skrekkeksempel på «snikislamisering».

I følge Sydsvenskan kjøpte Acta noen av de dårligste leilighetene i Herregården i 2004. Siden den gang skal forholdene bare ha blitt værre.

Holder Acta ansvarlig

Malmös ordfører, Ilmar Reepalu, mener det norske selskapet Acta er medansvarlig for forslummingen i Rosengård, bydelen som Frp-formann Siv Jensen omtaler som skrekkeksempel på «snikislamisering».

– De eier rundt 800 leiligheter i bydelen, den bydelen som Fremskrittspartiet i Norge mener er en innvandrergetto med slumlignende forhold, sier Reepalu.

– Disse forholdene, som noen mener ligner en slum, skyldes i stor grad forholdene i Actas leiligheter. Det er kakerlakker, mugg, råte og rust. Forhold ingen mennesker bør leve under, og som vi nå er i dialog med selskapet om å rette på, sier ordføreren.

Vil ikke kommentere

Acta ønsker ikke å kommentere påstanden fra Malmö-ordføreren, men informasjonssjef Rune Wangsmo sier at leilighetene er et problem de er klar over.

– De er over 30 år gamle, og nesten alt av inntektene har gått til vedlikehold. Vi har brukt mer enn normalt på vedlikehold her, sier Wangsmo til P4.

Mye penger

Seddighe Sahrabaghi i Hyresgästföreingen, Sveriges største leieboerforening, mener dette ikke kan stemme.

– I følge våre beregninger sitter Acta igjen med omtrent 2000 kroner per leilighet hver månede, Sahrabaghi til ABC Nyheter.

– De eier over 800 leiligheter i området, og når de ikke bruker omtrent noe av inntektene på vedlikedhold så er det klart at de sitter igjen med mye penger i løpet av et år.

– Nå skal også arbeidet trappes opp for å forbedre standarden, sier Wangsmo.


Reepalu hevder på sin side at kommunens egne leiligheter i Rosengård har gode forhold.

Personvernpolicy