Mytteri avblåst i Bangladesh

En gutt går forbi soldater fra hæren som har omringet hovedkvarteret til de halvmilitære grensestyrkene BDR i Bangladesh hovedstad Dhaka. Fem personer ble drept og omkring 15 skadd i det som beskrives i et opprør mot dårlige lønnsbetingelser. (Foto: REUTERS/SCANPIX)
En gutt går forbi soldater fra hæren som har omringet hovedkvarteret til de halvmilitære grensestyrkene BDR i Bangladesh hovedstad Dhaka. Fem personer ble drept og omkring 15 skadd i det som beskrives i et opprør mot dårlige lønnsbetingelser. (Foto: REUTERS/SCANPIX)

<pEi gruppe soldater i grensestyrken i Bangladesh overga seg natt til torsdag etter å ha tatt våpen i hånd mot sine overordnede.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Soldatene la ned våpnene natt til torsdag lokal tid, opplyser statssekretær Jahangir Kabir Nanak.

I et møte med landets statsminister, sjeik Hasina Wazed, ble mytteristene tilbudt amnesti. De lovet da å overgi seg, men senere onsdag ble det klart at de fortsatt holdt over 100 personer fanget, de fleste av dem offiserer. Også sjefen for grensestyrkene, Bangladesh Rifles (BDR), skal ha vært blant fangene.

Minst fem personer ble drept i skuddvekslingene som oppsto da soldatene gjorde oppstand mot lederskapet i BDR.

Lønnsoppgjør

Det fattige Bangladesh med sine 140 millioner innbyggere har opplevd flere kupp og kuppforsøk i sin knapt 40 år lange historie, men onsdagens væpnede mytteri var etter alt å dømme utløst av strid om lønns- og arbeidsforhold.

Medlemmer av BDR tok flere av sine overordnede som gisler. Dette skal ha skjedd etter et møte mellom representanter for BDR og offiserene i hovedkvarteret til BDR i Pilkhana-området i hovedstaden Dhaka.

Leger ved sykehus i Dhaka sa de hadde fått inn fem døde, og at de hadde behandlet 15 for skuddsår i forbindelse med skytingen.

Den kommersielle TV-kanalen NTV viste bilder av flere døde som lå på bakken nær BDR-leiren og sa at antall drepte, for det meste soldater, var kommet opp i tolv. Tallet er ikke offisielt bekreftet.

Politiet sier de har plukket opp likene av to døde BDR-soldater fra en kanal nær enhetens hovedkvarter, men kunne ikke si hvordan de hadde dødd.

Halvmilitære

– Hæren er nå kalt inn, opplyste oberst Rezaur Rahman, leder for sikkerhetsstyrkene i Bangladesh, da det var brutt ut kamper.

Journalister kunne ikke komme nær området, men observerte at soldater fra hæren satte opp bombekastere og andre tunge våpen. Vanligvis er det stasjonert rundt 2.000 soldater i hovedkvarteret i Dhaka.

Ifølge en politioffiser pågikk det kamper med alle slags våpen, inkludert maskingeværer og artilleri.

Myndighetene forsøkte å overtale mytteristene til å gi opp kampen.

– Vær så snill å oppgi kampene. Statsministeren lover å høre på kravene deres, og hun vil forsøke å komme dere i møte, het det i en uttalelse fra forsvarsministeriet.

Frykter flere oppstander

En forsvarsanalytiker understreker at myndighetene må forsøke å komme til bunns i årsaken til problemene, og løse dem.

– Dersom ikke disse problemene blir ordnet opp i, kan en kjede av nye mytterier utløses, sier den pensjonerte brigadesjefen Shahedul Anam Khan.

Flere kilder opplyser at hæren nå har full beredskap ved andre BDR-avdelinger rundt om i landet. (©NTB)

Personvernpolicy