Dødsfall kan skyldes kosttilskudd

Mattilsynet og Legemiddelverket advarer nå mot kosttilskuddet Fortodol, som ved to tilfeller kan ha ført til dødsfall hos brukeren. FOTO: Illustrasjon, Colourbox
Mattilsynet og Legemiddelverket advarer nå mot kosttilskuddet Fortodol, som ved to tilfeller kan ha ført til dødsfall hos brukeren. FOTO: Illustrasjon, Colourbox

<pDet urtebaserte kosttilskuddet Fortodol kan ha skyld i dødsfall. Nå lover produsenten å fjerne det fra hyllene. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mattilsynet og Legemiddelverket advarer nå mot kosttilskuddet Fortodol, som kan inneholde legemiddelet nimesulid. Det er mistanke om at produktet har ført til leversvikt i både Norge og Sverige, og to ganger skal dette ha ført til dødsfall.

– Bør slutte

Bare i Norge skal fem personer ha fått nyresvikt, og ett av tilfellene var så alvorlig at pasienten døde. I Sverige er det meldt om fire tilfeller av alvorlige leverskader i forbindelse med bruk av produktet.

– De som tar Fortodol bør umiddelbart slutte. Dersom man opplever symptomer som dårlig appetitt, føler seg uvel, har brekninger, magesmerter, mørk urin eller gulfarget hud bør man kontakte lege, skriver Mattilsynet på sine nettsider.

Ikke godkjent

Kosttilskuddet har vært i salg i helsekostbutikker i Norge og Sverige siden 2004. Cirka 249.000 bokser, rundt 24 millioner kapsler, skal ha blitt solgt. Nå fjerner produsenten produktet fra det norske og det svenske markedet. Forbrukere som har kjøpt produktet, anbefales å levere det tilbake.

Läkemedelsverket i Sverige har analysert Fortodol og funnet nimesulid i to av ni produkter. Nimesulid kan føre til leverskader ved langvarig bruk og er ikke godkjent som legemiddel i Norge.

Fortodol markedsføres som mildt smertestillende, og selges også på internett. Men etter at det kom fram at preparatet kan føre til leversvikt, ble nettstedet Fortodol.no fjernet, ifølge TV 2.

Produsert i Asia

– Dersom det har kommet spor av et legemiddel i de boksene med tabletter som er undersøkt, kan dette skyldes at spor fra annen produksjon har blandet seg med Fortodol, sier David Rönnberg, konsernsjef i det svenske selskapet Bringwell, til kanalen.

Ifølge Bringwell, som er en stor aktør på det nordiske kosttilskuddmarkedet, produseres Fotodol i Asia, ved en fabrikk som også produserer legemidler som inneholder nimesulid.

Personvernpolicy