Sigurdardóttir presser sentralbanksjefen til å gå

KOMPROMISSLØS: Islands statsminister Jóhanna Sigurdardóttir ønsker seg en ny ledelse i sentralbanken snarest, og har nå gitt sentralbanksjef  David Oddsson frist til å trekke seg innen torsdag. FOTO: Scanpix
KOMPROMISSLØS: Islands statsminister Jóhanna Sigurdardóttir ønsker seg en ny ledelse i sentralbanken snarest, og har nå gitt sentralbanksjef  David Oddsson frist til å trekke seg innen torsdag. FOTO: Scanpix

<pIslands statsminister Jóhanna Sigurdardóttir viser ingen nåde for sentralbanksjef David Oddsson. Hun forsøker nå å presse ham til å trekke seg innen torsdag.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange islendinger mener Oddsson har en god del av skylda for det økonomiske uføret landet har havnet i. Selv forsvarer Oddsson seg, og sier at han advarte den daværende regjeringen om faren for økonomiske nedgangstider.

Representanter for Det internasjonale pengefondet (IMF), som har gitt islendingene et stort lån for å takle finanskrisen, kommer på besøk til øya torsdag.

Ny sjef

Sigurdardóttir ønsker seg en ny ledelse i sentralbanken før den tid, selv om det kan bli vanskelig å få til på så kort tid.

– Det er å foretrekke at det ikke er det avtroppende styret som snakker med IMF-ekspertene, men det nye styret, sa statsministeren på en pressekonferanse tirsdag.

Fram til nå har opposisjonen klart å stanse et lovforslag i nasjonalforsamlingen Alltinget som vil gjøre det mulig for regjeringen å fjerne Oddsson og resten av styret i sentralbanken.

Opposisjonen viser til en ny EU-rapport om gjennomgang av lovverket når det gjelder finansinstitusjoner. De vil ha tid til å vurdere denne rapporten.

Irrelevant

Men Sigurdardóttir hevder at denne EU-rapporten er helt irrelevant for hennes planer. Hun mener at opposisjonen bare bruker denne rapporten som et middel til å utsette avgjørelsen om å sparke sentralbanksjefen.

Island har fått rundt 10 milliarder i lån fra IMF og enkeltland. IMF har spådd at Islands økonomi vil skrumpe med 10 prosent i 2009. Det blir i så fall den største tilbakegangen siden nasjonen fikk sin uavhengighet fra Danmark i 1944.

Personvernpolicy