Universitetene trenger flere lik

<pDet utføres stadig færre obduksjoner i Norge. Nå slår Universitets- og høyskolerådet alarm, og frykter for kvaliteten på medisinutdanningen. Studentene trenger rett og slett flere lik.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Antallet obduksjoner ved norske sykehus har gått drastisk ned de senere årene. Tidligere hadde Ullevål universitetssykehus omtrent verdens høyeste andel av obduksjoner. På 80-tallet ble det utført rundt 1.400 obduksjoner i året ved Ullevål, mens tallet nå er nede i nærmere 300, skriver Universitas.

I et brev til de regionale helseforetakene slår Universitets- og høyskolerådet (UHR) fast at den drastiske nedgangen medfører at «grunnlaget for undervisning og forskning blir mangelfullt», og at kvaliteten på framtidens helsepersonell blir dårligere.

At medisinstudentene får foreta obduksjoner er viktig av flere årsaker.

– For det første er det viktig for undervisning av studentene, etterutdanning for leger og kirurger, i tillegg til at obduksjoner trengs for å forklare dødsårsaker og få oversikt over hva folk dør av, sier studieleder ved patologisk anatomisk avdeling ved Universitetet i Oslo, Jan Mæhlen.

Etter en skjerping av regelverket i 2004 krever dagens sykehusrutiner at «pårørende skal ha gitt eksplisitt tillatelse til bruk av materiale til undervisning», noe som ifølge rådet er vanskelig ettersom pårørende ofte befinner seg i en tilstand av sorg og sjokk.

Helse- og omsorgsdepartementet mener imidlertid at endringene i 2004 ikke innebærer et krav om aktivt samtykke, men er en reservasjonsrett.

Derfor setter UHR nå sin lit til at sykehusene gjennomgår sin tolkning av forskriften, slik at framtidens studenter får bedre tilgang til den noe spesielle formen for studiemateriell. (©NTB)

Personvernpolicy