Vil ha skattesnytere i gapestokken

Ellen Moe (t.h.) overleverte tirsdag finansminister Kristin Halvorsen en utredning om tiltak mot skatteunndragelser. Moe har ledet utvalget som har laget utredningen. (Foto: Berit Roald / SCANPIX)
Ellen Moe (t.h.) overleverte tirsdag finansminister Kristin Halvorsen en utredning om tiltak mot skatteunndragelser. Moe har ledet utvalget som har laget utredningen. (Foto: Berit Roald / SCANPIX)

<pHar du snytt på skatten, kan du i framtiden risikere at det blir offentliggjort, om ekspertene får det som de vil. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Utvalget som har utredet tiltak mot skatteunndragelser, foreslår at skattesnytere havner i den offentlige gapestokken.

Dommer og andre straffeavgjørelser om skatte- og avgiftsunndragelser er i dag tilgjengelig for pressen. Men vedtak som tilleggsskatt, tilleggsavgift eller tilleggstoll er underlagt taushetsplikt og dermed unntatt offentlighet. Det vil utvalget ha en slutt på.

Pressen tilgang

– Et flertall i utvalget mener det bør være større grad av offentlighet ved ileggelse av tilleggsskatt mv. Flertallet foreslår derfor å lempe på taushetspliktbestemmelsene på skatte- og avgiftsområdet slik at pressen som hovedregel får tilgang til vedtak om slike sanksjoner, dersom den skatte- og avgiftspliktige har opptrådt uaktsomt eller forsettlig, skriver utvalget.

Innstramming

Utvalget foreslår også en vesentlig innstramming i adgangen til å registrere NUF-selskaper – Norskregistrert Utenlandsk Foretak – som er stiftet utenfor EØS-området. Mange NUF-selskaper er dannet i land med mer liberale selskapsregler enn Norge.

Utvalget har vært ledet av lagdommer Ellen Mo, og har vært bredt sammensatt med representanter fra privat og offentlig sektor.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus