Stormakter innleder atomsamarbeid

ENIGHET: Frankrikes president Nicolas Sarkozy (til høyre) dro tirsdag til Roma der han sammen med Italias statsminister Silvio Berlusconi skrev under på en atomavtale. Foto: REUTERS/Tony Gentile/SCANPIX
ENIGHET: Frankrikes president Nicolas Sarkozy (til høyre) dro tirsdag til Roma der han sammen med Italias statsminister Silvio Berlusconi skrev under på en atomavtale. Foto: REUTERS/Tony Gentile/SCANPIX

<pFrankrike og Italia inngår en avtale om kjernekraftsamarbeid. Italia har dermed tatt det første skrittet i retning av å gjenoppta landets atomprogram.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Frankrikes president Nicolas Sarkozy dro tirsdag til Roma der han sammen med Italias statsminister Silvio Berlusconi skrev under på atomavtalen. De to landenes finans-, forsvars- og industriministre deltok også på møtet i Italias hovedstad.

Det italienske kraftselskapet Enel og franske EDF inngår også en avtale, som ifølge italienske medier inkluderer samarbeid om å bygge fire atomreaktorer i Italia. Enel skal også delta mer i Frankrikes atomprogram.

I en folkeavstemning for 20 år siden bestemte Italia å avvikle landets atomprogram. Men statsminister Berlusconi ønsker å gjenoppta programmet og minske landets avhengighet av olje- og gassimport.

– Frankrike har en avansert og godt testet atomteknologi, og dagens avtale vil kunne hjelpe Italia til å få tilbake en uunnværlig energistruktur, sa Italias utenriksminister Franco Frattini i et intervju med TV-stasjonen Sky TG24 før møtet startet.

Veien mot et nytt atomprogram i Italia kan imidlertid blir lang og komplisert på grunn av stor politisk uenighet.

87 prosent av Italias energibehov dekkes av importert fra utlandet. 43 prosent av forbruket dekkes av olje og 36 prosent av gass.

(©NTB

Personvernpolicy