- Vil separere muslimer

- Vil separere muslimer
- Vil separere muslimer
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDen svenske sosialantropologen Aje Carlbom advarer mot at islamister ønsker å separere muslimer fra resten av samfunnet. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Da få vi parallelle samfunn, noe som er helt fremmed for den skandinaviske kulturen, sier Carlbom til ABC Nyheter.

Men Carlbom tenker ikke på radikale islamister, fordi de utgjør en såpass liten gruppe og de fleste er bare ideologiske islamister.

ABC TV møtte Carlbom, som har bodd årevis i bydelen Rosengård i Malmø, idet debatten raser om Siv Jensens uttalelser sist lørdag. Til Fremskrittspartiets landsstyre sa partiformannen at det er fare for snikislamisering av det norske samfunnet - slik hun påsto har skjedd i Rosengård.

Fremskrittspartiet oppgir til ABC Nyheter at en delegasjon av deres politikere i løpet av en uke eller to selv vil dra på befaring til Rosengård.

- Populistisk Frp-misbruk

Det har vakt sterke reaksjoner i Sverige at Siv Jensens brukte Rosengård, med stor overvekt av innvandrere, som skrekkeksempel på hvordan det kan gå.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Malmø-politikere fnyser indignert over det de kaller populistisk misbruk av virkeligheten fra Siv Jensens side.

I samtalen med ABC TV tar Aje Carlbom avstand fra Jensens bruk av stedet. Samtidig medgir han i intervjuet at det finnes problemer som likner på det Frp-formannen snakker om.

- Et snev av sannhet

Tidligere denne uka sa han til avisa Sydsvenskan at Malmø er en segregert by med en stor muslimsk befolkning, og derfor et takknemlig eksempel i denne typen utspill.

Men, vedgikk han:

- Det er et snev av sannhet, slik som at brannvesenet til tider ikke våget å kjøre inn i Rosengård. Men å si at sharialovene har tatt over, er helt feil, sier han og slår fast:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det finnes ikke noe religiøst politi i Malmø som slår folk med kjepp.

Rapport

Siv Jensens uttalelser til Fremskrittspartiets landsstyre lørdag viste til en rapport laget av Centrum för Asymmetriska Hot och Terrorismstudier (CATS) ved den svenske Försvarshögskolan.

Artikkelen fortsetter under annonsen

CATS-granskerne kalte sin rapport om Malmø-forstaden «Trussel mot demokrati og verdigrunnlag - et tilstandsbilde fra Malmø» (vår oversettelse fra svensk).

Ifølge rapporten blir kvinner som ikke bærer slør i Rosengård trakassert, nyankomne blir oppfordret til å ikke ha kontakt med svensker, og jenter og gutter ikke får leke sammen.

Her er kilden for Frp-formannens omstridte utspill: CATS, deres rapport om Rosengård og CATS-sjef og rapportskriver Lars Nicanders var på kritikken.

Aje Carlbom har slaktet CATS-rapporten som et vitenskapelig makkverk.

- Betyr det at debatten om islamismen er død? følger Carlbom opp. Slett ikke, slår han fast i dette innlegget.

Politikere fra SVs søsterparti Vänstern hevder derimot i avisa Sydsvenskan at politiet er den virkelige trusselen mot demokratiet.