Dyresykdommen blåtunge oppdaget i Norge

<pRundt 300.000 kyr, sauer og geiter må trolig vaksineres etter at den dødelige dyresykdommen blåtunge i forrige uke ble oppdaget i Norge.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Blåtunge / Bluetongue

Bluetongue er en virussykdom som kan ramme alle drøvtyggende dyr.

Viruset overføres fra insekter i slekten Culicoides, sviknott. Det finnes arter som kan overføre smitte i hele Norge.

Sykdommen har vært kjent i mer enn 125 år i Afrika og har vært utbredt i store deler av verden. Bluetongue ble observert første gang i Europa på 1920-tallet.
Har spredd seg gradvis i Sørøst-Europa.
Sensommer og høst er den mest aktive sesongen, da virusformeringen er temperaturavhengig.
Klimaendring og varmere klima kan være en årsak til at smitten har spredt seg nordover i Europa.

Symptomene varierer, men er alvorligst hos sau, og inkluderer feber, røde og hovne slimhinner i munn og nese, samt hevelse omkring nese, ører og iblant hele hodet. Senere dannes sår rundt nese og i munn som forårsaker dårlig matlyst og halthet.
Smitter ikke mennesker.

Den svært alvorlige sykdommen, som til nå ikke har vært i Norge, ble oppdaget på to gårder i Vest-Agder.

Kyrne er infisert i fjor høst, etter alle solemerker av knott som har blitt med vinden fra Danmark til Sørlandet. Dermed tror man det vil dukke opp mange flere tilfeller ettersom det nå skal testes massivt i dagene som kommer, skriver Nationen.

– Vi forbereder oss definitivt på at dette ikke er de to eneste besetningene som er smittet, sier Kristina Landsverk, direktør for tilsynsavdelingen i Mattilsynet.

Etter at sykdommen ble oppdaget i Danmark og Sverige i fjor høst, bestilte Mattilsynet 300.000 vaksiner mot sykdommen. Disse er fortsatt ikke i landet, men Mattilsynet og leverandøren prøver nå å få fortgang i leveransene, og ser på mulighetene for å få tak i enda flere vaksinedoser.

Sykdomsutbruddet vil koste samfunnet og bøndene flere titalls millioner kroner, skriver avisen.

Blåtunge rammer alle drøvtyggere, men sykdommen kan ikke overføres til mennesker. Smitte skjer fra dyr til dyr via insektet sviknott. (©NTB)

Personvernpolicy