Fange anklager USA for grov tortur

Binyam Mohamed  er nå fri mann etter over fire år som fange i Guantanamo-leiren. Nå avslører han forholdene han og hans medfanger måtte leve under. FOTO:: Scanpix
Binyam Mohamed  er nå fri mann etter over fire år som fange i Guantanamo-leiren. Nå avslører han forholdene han og hans medfanger måtte leve under. FOTO:: Scanpix

<pEtter over fire år som fange i Guantanamo-leiren kunne Binyam Mohamed endelig sette føttene på britisk jord. Få timer senere var han en fri mann.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg har vært gjennom opplevelser som jeg ikke engang i mine verste mareritt trodde jeg skulle oppleve, sier Mohamed i en kunngjøring via sine advokater.

30-åringen er etiopisk statsborger med fast oppholdstillatelse i Storbritannia.

– Før denne prøvelsen var tortur et abstrakt ord for meg. Jeg hadde aldri forestilt meg at jeg skulle bli offer for det. Det er vanskelig for meg å forstå at jeg ble bortført,

overført fra ett land til et annet og torturert på middelalderske måter – alt i regi av den amerikanske regjeringen, sier Mohamed, som har sittet fengslet i i alt sju år.

Passvindel

Etioperen ble først pågrepet på en flyplass i Pakistan i 2002 fordi han forsøkte å reise med passet til en venn. I fire måneder satt han fengslet i Pakistan, der han ifølge eget utsagn ble torturert og mishandlet av pakistanske etterretningsagenter mens britiske etterretningssoldater var til stede.

Deretter skal han i hemmelighet ha blitt fløyet til Marokko på et CIA-fly. Etter 18 måneder gikk turen til Afghanistan, hvorpå han ble overført til Guantanamo-leiren på Cuba.

Både i Marokko og i den amerikanske fangeleiren skal han ha blitt utsatt for tortur, blant annet simulert drukning og mishandling av kjønnsorganene.

Marokko nekter at de har hatt ham som fange, mens USA avviser at han ble utsatt for spesielt dårlig behandling.

Dårlig forfatning

Mandag landet han på en militær flyplass vest for London, der han forlot det chartrede flyet med forsiktige skritt. Han virket tynn og svak, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Han ønsket ikke å møte pressen, men nøyde seg med å kommunisere via sine advokater.

Samme kveld ga britisk politi beskjed om at de slipper mannen fri.

– Han er frigitt, det er over, sa en talsmann etter at avgjørelsen var tatt.

Hans advokater har ikke utelukket at de vil gå til sak mot britiske myndigheter

ettersom britisk etterretning anklages for å ha fôret fangevokterne i Pakistan og Marokko med spørsmål og opplysninger som skulle brukes under avhør.

Menneskerettsgrupper krever en offentlig gransking.

Første løslatte fange

Mohamed er den første Guantanamo-fangen som løslates etter at Barack Obama tok over som USAs president.

USA har tidligere anklaget ham for å ha deltatt i planleggingen av et bombeangrep mot USA, men anklagene ble trukket tilbake i oktober, og natt til mandag ble han løslatt etter press fra britiske myndigheter.

Personvernpolicy