Børge Brende tatt imot med applaus

Børge Brende ble mandag presentert som ny generalsekeretær i Norges Røde Kors på et møte med de ansatte. President Sven B. Mollekleiv sto for presentasjonen. Foto: Morten Holm / SCANPIX
Børge Brende ble mandag presentert som ny generalsekeretær i Norges Røde Kors på et møte med de ansatte. President Sven B. Mollekleiv sto for presentasjonen. Foto: Morten Holm / SCANPIX

<pBørge Brende ble møtt med varm og entusiastisk applaus da de ansatte i Norges Røde Kors mandag fikk vite at han blir organisasjonens nye generalsekretær.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Røde Kors-president Sven Mollekleiv var synlig stolt da han kunngjorde nyheten. Det har ikke bare lykkes ham å kapre en person med toppledererfaring til stillingen.

Brende har toppledererfaring i førstedivisjon. Når han tiltrer til sommeren, kommer han rett fra stillingen som managing director for World Economic Forum (WEF) i Davos.

Tidligere vært han både vært næringsminister og miljøvernminister for Høyre og har åtte år bak seg i framtredende verv i finans- og energikomiteen på Stortinget

Ett av vervene han har fått under sin tid i WEF i Sveits, er rådgiveroppdrag for kinesiske myndigheter i miljøspørsmål.

– Hadde ikke tenkt dette

– Det var vel ikke dette jeg hadde tenkt, vedgår Børge Brende overfor NTB.

Han forteller at det er tre-fire uker siden han ble forespurt for første gang om han ville ta jobben som generalsekretær i Norges Røde Kors.

– Utfordringene i jobben ble avgjørende og umulig å stå imot. Røde Kors er Norges største humanitære organisasjon og den viktigste internasjonale bevegelsen. Jeg synes det er meningsfullt å få mulighet til å stå på for frivilligheten, sier Brende.

Slik oppsummerer han valgets kval: Til syvende og sist dreid det seg ikke så mye om å slutte i WEF som å begynne i Røde Kors.

Frivillig helgejobb

President Mollekleiv ser flere ting ved Brendes interessefelt og erfaringsbakgrunn som bærer bud om at den nye generalsekretæren er en person som « også ser fram til å bruke fredagskvelden, lørdag formiddag og søndag» til å fremme frivilligheten.

– Brende har vist at han er en person som identifiserer seg med verdigrunnlaget til Røde Kors og kan være en vokter av Genevekonvensjonen og internasjonal humanitærrett, sier Mollekleiv.

Han minnet om at Brende også gjennom mange år har vært engasjert i internasjonalt arbeid, blant annet situasjonen i Afghanistan og Burma. Men også lokalt her hjemme, i miljøskader – helt ned til villreinens ve og vel og i spørsmål som gjelder ferdsel i utmark.

– Han har et bredt kontaktnett lokalt, nasjonalt og internasjonalt og besitter en unik kompetanse som vil være viktig for å utvikle Norges største humanitære organisasjon i årene som kommer, sier Mollekleiv.

Nye arbeidsområder

Både Mollekleiv og Brende tror Røde Kors vil få nye og flere oppgaver i framtiden: Blant annet tror de at tørke og flom og andre sider av klimakrisen kommer til produsere flere klimaflyktninger som vil trenge hjelp fra Røde Kors.

– Vannmangel og tiltakende forørkning antas å skape 150 millioner klimaflyktninger de nærmeste årene, påpeker Brende.

Han regner også med at behovet for frivillig hjelpearbeid her hjemme vil melde seg med tiltakende styrke på nye områder – fra feriestøtte til barn og unge som ikke har det så greit, støtte til funksjonshemmede og rusmisbrukere, besøkstjenester, vitnehjelp og leksetilbud.

Brende overtar generalsekretærjobben etter Ole Jørgen Krohn-Nydal, som har vært konstituert i stillingen siden Trygve G. Nordby fratrådte i oktober 2008.

Personvernpolicy