Avviser tilbud om våpenhvile på Sri Lanka

Illustrasjonsfoto: Scanpix
Illustrasjonsfoto: Scanpix

<pRegjeringen på Sri Lanka avviser de tamilske LTTE-opprørernes tilbud om våpenhvile. LTTE ber verdenssamfunnet gripe inn, i et budskap som også er sendt til Norge.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Som tidligere fredsmegler bør Norge delta i et internasjonalt press mot regjeringen i Colombo, for å få den til å godta en umiddelbar våpenhvile. Tamiltigrene er klare til å forhandle om dette, het det i et brev fra LTTEs politiske leder B. Nadesan mandag.

– Verdenssamfunnet må gjøre alt det er i stand til for å få på plass en våpenhvile, slik at tamilenes lidelser opphører, heter det i et brev som LTTE har sendt til blant annet Norge, FN, EU, Japan og USA. Brevet er mottatt i Oslo.

Bekrefter

– Jeg kan bekrefte at Norge, og flere andre, har mottatt et brev fra Nadesan, leder av LTTEs politiske ving, sier informasjonssjef Trond Viken i Utenriksdepartementet til NTB. Ut over dette vil UD ikke kommentere saken.

LTTE gjør det klart at geriljaen verken vil la seg avvæpne eller overgi seg. Regjeringen på Sri Lanka avviste våpenhviletilbudet umiddelbart og understreket at kun en overgivelse uten betingelser vil bli akseptert.

I brevet til Norge og de andre mottakerne beskylder Tamiltigrene den srilankiske regjeringshæren for å bruke tungt skyts mot sivile tamiler inne i krigssonen. Hver dag blir mellom 50 og 100 sivile blir drept som følge av dette, heter det videre.

Smertefullt

– Over 2.000 sivile er drept og 5.000 er såret. Det er smertefullt å se at verdenssamfunnet forholder seg taust til de voldsomme humanitære lidelsene, som om det morer seg over det som skjer, heter det i brevet fra Tamiltigrene.

– Vår holdning er at LTTE må legge ned våpnene og overgi seg. Våre synspunkter på dette området har ikke endret seg, svarte den srilankiske regjeringens militære talsmann brigader Udaya Nanayakkara mandag.

Mer enn 70.000 mennesker er siden 1983 drept i konflikten på Sri Lanka, der LTTE har kjempet for en egen tamilsk stat. Etter en voldsom offensiv fra regjeringsstyrkenes side er Tamiltigrene nå er tvunget opp i et hjørne nordøst i landet. (©NTB)

Personvernpolicy