Slumdog tok storeslem

“Slumdog Millionnaire” til topps under nattens Oscar-utdeling. Foto: Scanpix
“Slumdog Millionnaire” til topps under nattens Oscar-utdeling. Foto: Scanpix

<pDet var “Slumdog Millionnaire” som hentet hjem de gjeveste prisene under Oscar-utdelingen i natt.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sean Penn gikk til topps i klassen for beste mannlige hovedrolle under Oscar-utdelingen søndag.Sean Penn gikk til topps i klassen for beste mannlige hovedrolle under Oscar-utdelingen søndag.

Med åtte Oscar-statuetter, blant annet for beste film og beste regi gikk Danny Boyles film fra slummen i India til topps under nattens Oscar-utdeling.

- Vi hadde i utgangspunktet ikke nok penger til å gjøre det vi egentlig ville. Men vi hadde en manus som inspirerte oss, et geni av en regissør og en stab skuespillere og teknikere hvis hengivelse til prosjektet var uten sidestykke, sa Boyle i sin takketale.

De store overraskelsene uteble når Hollywood i natt feiret fjorårets beste filmer.

Heath Ledger fikk en etterlengtet pris for beste mannlige birolle for sitt portrett av Jokeren i “The Dark Knight”. Det var Ledgers familie som tok i mot prisen på vegne av den avdøde skuespilleren.

- Vi har valgt å feire og være glade for hva Heath oppnådde i livet, sa hans mor Sally Belle til en tårevåt forsamling i Kodak Theatre.

Død skuespiller fikk Oscar

Plystret for datteren


Kate Winslet fikk endelig en Oscar for beste kvinnelige hovedrolle etter fem tidligere nominasjoner.

Kate Winslet vant søndag Oscar for beste kvinnelige hovedrolle for sin innsats i filmen «The Reader».Kate Winslet vant søndag Oscar for beste kvinnelige hovedrolle for sin innsats i filmen «The Reader».


- Det ville vært en løgn om jeg sa at jeg ikke hadde gjort en variant av denne talen før - første gang når jeg var åtte og sto med en shampooflaske foran speilet, sa Kate Winslet hikstende. På oppfordring fikk hun sin far til å plystre høyt for henne.


En av de største overraskelsene var Sean Penns pris for beste mannlige hovedrolle. Penn har fått svært gode kritikker for sitt portrett av den homofile politikeren Harvey Milk og da ABC Nyheter i forrige uke uke spurte norske filmkjennere hvem de ville skulle vinne var han en klar favoritt. Det var likevel mange som ble overrasket over at det ble Penn og ikke Mickey Rourke for hans comeback i “The Wrestler”. En av de var Penn selv.


- Jeg ventet ikke dette, homo-elskere! Jeg vet hvor vanskelig jeg ofte gjør det for dere å like meg. Men jeg setter pris på dette, sa Sean Penn.


Han sendte også en hilsen til Mickey Rourke.

- Han har reist seg igjen. Han er min bror, sa Penn.


Det ble også igjen en statuett til Penelope Cruz. Hun vant prisen for sin rolle som eksplosiv spansk kunstner under Woody Allens regi i “Vicky Christina Barcelona”. Hun er den første spanske kvinnelige skuespilleren som har vunnet Oscar.


Verdt å nevne er også at prisen for beste dokumentar gikk til Man on Wire, om franskmannen som gikk på line mellom tårnene i World Trade Center. Wall-E vant ikke overraskende kategorien for beste animasjonsfilm. Prisen for beste utenlandske film gikk til den japanske filmen Okuribito.


Nattens mest skuffede Oscar-deltakere var nok de som hadde laget “Den fantastiske historien om Benjamin Button”. Filmen var nominert i 13 kategorier, men vant i bare tre, som var i kategoriene for beste sminke, visuelle effekter og kunstnerisk utforming.


Oscar-vinnerne:


Beste film

Danny Boyle Slumdog Millionaire

Beste regi
Danny Boyle Slumdog Millionaire

Beste mannlige skuespiller
Sean Penn Milk

Beste kvinnelige skuespiller
Kate Winslet "The Reader"

Beste mannlige birolle
Heath Ledger The Dark Knight:

Beste kvinnelige birolle
Penélope Cruz Vicky Christina Barcelona

Beste utenlandske film
Departures, Japan

Beste animasjonsfilm
Wall-E

Beste dokumentar:
Man On Wire

Beste manus, adapsjon
Slumdog Millionaire

Beste originalmanus
Milk

Beste Kostyme
The Duchess

Beste sminke
Benjamin Button

Beste sang
Jai Ho fra Slumdog Millionaire

Beste musikk
A.R. Rahman for Slumdog Millionaire