La den beste vinne

En Oscar-statuett er beskyttet av plast utenfor hovedinngangen ved Kodak Theater i Hollywood, California
En Oscar-statuett er beskyttet av plast utenfor hovedinngangen ved Kodak Theater i Hollywood, California

<pDisse mener norske filmfolk bør få Oscar.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Natt til mandag snur Oscar-utdelingen Hollywood på hodet for 81. gang. Blant favorittfilmene er «Den fantastiske historien om Benjamin Button» og «Slumdom Millionaire». For sjette gang er Kate Winslet nominert, og denne gangen forventes det at hun vil vinne prisen for beste kvinnelige hovedrolle.

ABC Nyheter har spurt norske filmhoder hvem de mener bør vinne.

Per Haddal

Som filmanmelder i Aftenposten er han en av landets mest respekterte filmanmeldere. Han sier selv at han ser cirka 250 filmer i året.

- Den filmen som ligger mitt hjerte nærmest i år er «Slumdog Millionaire». Det er original og har et stort hjertelag. I tillegg er historien god, sier Haddal.

Han mener at fjorårets beste film uavhengig av Oscar-nominasjon var den norske filmen «de Usynlige».

Erik Poppe

Er regissør av blant annet «deUsynlige», «Hawaii Oslo» og «Schpaa». Nå skal førstnevnte film filmatiseres på nytt i Hollywood.

- Jeg syntes at fjorårets Oscar hadde en sterkere linje enn i år. I år er filmene mer beskjedne. Min favoritt for beste film er «Slumdog Millionaire». Det er en leken film som tar opp et alvorlig tema på en forførerisk måte, sier Poppe.

Et av særtrekkene ved årets Oscar-nominasjoner er at store kultregissører som David Fincher (Fight Club/ Benjamin Button) og Danny Boyle (Trainspotting/Slumdog Millionaire) har laget de største Oscar-dramaene. Erik Poppe mener likevel at de to har gjort dette på svært forskjellige måter.

David Fincher har aldri vært så ufarlig som nå.

- David Fincher har hele veien markert seg som en regissør med sin egen farlige stil. Med «Den fantastiske historien om Benjamin Button» har han laget en familiefilm. Han har aldri vært så lite farlig som nå. Det er en utfordring for regissører som skal lage større produksjoner at de må forholde seg til produsenter som i større grad ønsker å sikre at det blir en film som mange vil se, sier Poppe.

Han mener at Danny Boyle i større grad har vært i stand til å beholde sitt særpreg som regissør.

- En av grunnene til det tror jeg er at «Slumdog Millionaire» egentlig ikke er en så stor film. Jeg tror ikke at Boyle regnet med at filmen skulle bli så stor som det den ble. Han har jo i flere år laget en rekke mer ordinære Hollywood-filmer. Dette er Danny Boyle som har tatt et skritt tilbake til der han begynte som regissør. Fincher er også en sterk filmskaper, men denne gangen er jeg mest begeistret for Danny, sier Poppe.

Han håper Kate Winslet vinner prisen denne gang for beste skuespillerinne, og at Sean Penn hedres for sin rolle som homofil politiker i «Milk».

- Det Penn gjør med skuespilleri nå er noe man nesten ikke har sett før. Han er Hollywoods sterkeste skuespiller, og har en egen evne til å få sine medspillere til å levere sine livs beste roller, sier Poppe.

Kjetil Lismoen

Er redaktør i filmbransjens eget blad Rushprint. Han har også vært Morgenbladets filmskribent i en årrekke.

- Min favorittfilm er «Milk», og jeg mener at Sean Penn bør vinne kategorien for beste mannlige hovedrolle. «Milk» er en kompleks film med nerve og noe som står på spill. Det er en fantastisk rolleprestasjon av Sean Penn. Mange tror at Mickey Rourke vil vinne med «The Wrestler», men jeg syntes at den er oppskrytt. Den er bra, men jeg føler at jeg har sett den historien hundre ganger før i forskjellige varianter. Regissør Gus van Sant har laget en djerv film med «Milk», men mine favoritter vinner aldri, sier Lismoen.

Han syntes at årets Oscar-filmer er dårligere enn i fjor.

- Det er ingen store filmer med sterke kanter. I «Den fantastiske historien om Benjamin Button» snakkes det bare om hvordan man klarte å få Brad Pitt til å se ut som en olding. Det er ikke David Finchers beste film i det hele tatt. Jeg syntes at både «Slumdog Millionaire» og Benjamin Button-filmen er overvurderte. «The Reader» er også overvurdert selv om jeg mistenker at Kate Winslet får en pris for den. Det er dumt. Om hun får prisen blir det nok et eksempel på at en skuespiller får prisen for feil film. For meg gjorde Sally Hawkins i Mike Leighs «Happy og lucky» fjorårerts beste kvinnelige skuespilleprestasjon.

(Foto: Det Norske Samlaget)(Foto: Det Norske Samlaget)

Jan Langlo

Er sjef for Cinemateket i Oslo og var redaktør for fjorårets filmsitatbok «Jasså, døkk sit og glor».

- Jeg håper at Mickey Rourke får en pris for beste mannlige hovedrolle og at Kate Winslet får en Oscar denne gang. Min favorittfilm fra i fjor er den østerriske filmen Revanche. Den er nominert som beste utenlandske film, sier Langlo.

Han håper også at «Den fantastiske historien om Benjamin Button» vinner en pris.

Personvernpolicy