Soleklar seier til Rybak

Alexander Rybak gikk helt til topps under årets norske finale i Melodi Grand Prix. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX.
Alexander Rybak gikk helt til topps under årets norske finale i Melodi Grand Prix. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX.

<pAlexander Rybak har vunnet den norske finalen i Melodi Grand Prix etter ren utklassing.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alexander Rybak vant overlegent den norske finalen i Melodi Grand Prix og skal representere Norge i den europeiske finalen i Moskva i mai.

Den 22 år gamle spellemannen fra Nesodden fikk full score fra absolutt alle juryer og må ha vunnet tidenes mest overlegne seier i norsk Melodi Grand Prix. Rybak fikk over 600.000 (!!) flere stemmer enn nummer 2, Tone Damli Aaberge.

I følge debattanter på ESC Today skal Alexander Rybak med sine nærmere 800.000 stemmer ha fått mer stemmer enn noen annen nasjonal vinner i ESC-historien.

- Det jeg spør meg selv om nå, er hvor lenge jeg skal være singel, sa Alexander Rybak etter at seieren var et faktum.

Den selvkomponerte vinnerlåten «Fairytale» handler om tapt kjærlighet.

Rybak var sjettemann ut i kveldens finale i Oslo Spektrum. Etter at de åtte deltakerne var fremført, ble fire artister stemt videre til en gullfinale og måtte opp på scenen en gang til. Disse var Alexander Stenerud, Tone Damli Aaberge, Alexander Rybak og Publiners.

Annen liga

Forhåndsfavoritten Rybak opererte imidlertid i en helt annen liga med sin folketoneaktige låt Fairytale. Kjempesjansevinneren fra 2006 både spiller og synger i denne kraftlåten det lukter svidd av allerede fra første strofe og ble belønnet med trampeklapp fra publikum i Oslo Spektrum under sin fremførelse.


Rybak, som opprinnelig er fra Hviterussland, har også høstet stor begeistring og oppmerksomhet ute i Europa.

Sverige digger

En svensk eurovisjonsblogg går langt i å antyde at låta til Rybak kan vinne den europeiske finalen.

Maken till stensäker Eurovisonsvinnare har jag inte hört tidigare. Och nu hänger det alltså på Norska folket om man ska ta hem Eurovisionen till Norge igen. Vinner inte Rybak tror jag inte Norge har så stora chanser med tanke på övriga bidrag man plockat ut inför finalen. Och baserat på de bidrag som är uttagna till ESC än så länge så är "Fairytale" en stensäker vinnare i Moskva , skriver Gylleneskor.se.

Også på YouTube er Rybak populær. Her har fans fra hele Europa delt ut toppoeng og håpet at Norge ville velge spellemannen fra Nesodden.

NORWAY 12 POINTS !!! Winner in Moscow it's sure !!! It's the best. Magnific song. Thank's from France, lyder en av kommentarene.

- Handler om minner

Låta «Fairytale» ble til mens Alexander Rybak vandret rundt på loffen på øya Giske ved Ålesund i fjor sommer. Og den talentfulle fiolinisten og sangeren håper låten klarer å hylle norsk natur og folkelighet, selv om han innrømmer at inspirasjonen kom fra en helt annen kant.

– Ja, den handler jo også om kjærlighet og om å leve på minner fra fortiden. Låta handler egentlig om en eks av meg, men det er ikke noe forsøk på å få henne tilbake altså. Det er mer snakk om minner. Du kan sammenligne det med en god film man husker fra barndommen, fortalte Rybak til ABC Nyheter før delfinalen i Grenland.

Men selv om «Fairytale» er godt tuftet i norsk folkemusikk, er Alexander Rybak selv opprinnelig fra Hviterussland. Han ble født i Minsk, men flyttet til Norge som femåring. Helt norsk følte han at han ble rundt tiårsalderen.

– Jeg håper jo at jeg har fått med det beste fra de to kulturene. Russerne er jo veldig glad i vemod, mens vi her i Norge er ultraglade. Fairytale er ingen trist låt, den er mer litt sånn «HOIHOIHOI, jeg husker ekskjæresten min!».

ABC Nyheter ga låta Fairytale terningkast 6.

For Alexander Rybak har eventyret bare så vidt begynt.

Hva synes du om årets vinner? Og hvordan tror du Norge vil gjøre det i Moskva? Skriv inn din kommentar i feltet under.

Personvernpolicy