Drepte «opprørere» var sivile

OFFER: Innbyggerne i Gozara samler sammen levningene av mennesker som ble drept i det amerikanske angrepet i februar. Foto: Scanpix.
OFFER: Innbyggerne i Gozara samler sammen levningene av mennesker som ble drept i det amerikanske angrepet i februar. Foto: Scanpix.

<pBare tre av de 15 afghanerne som tirsdag ble drept i et amerikansk flyangrep var opprørere. Det slo en amerikansk general fast etter et tredagers besøk i Gozara-distriktet i Herat-provinsen. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter angrepet påsto amerikanerne at de hadde drept 15 opprørere, mens lokalbefolkningen hevdet at det var flere kvinner og barn blant de døde.

Etter kraftig påtrykk fra afghanske myndigheter, sendte NATO general Michael Ryan til området for å undersøke hendelsen. Han fant våpen og ammunisjon, men også kroppene til 13 sivile.

Ifølge menneskerettighetseksperten Sarah Holewinski i organisasjonen Kampanjen for uskyldige ofre i krig, markerer generalens visitt en ny vending i USAs krigføring i Afghanistan.

– Amerikanerne sier at de skal sette i gang umiddelbare undersøkelser i stedet for å blånekte sivile tap. I tillegg vil de beklage og gi erstatning der de finner de passende, sier hun.

Ifølge en FN-rapport ble 2.118 sivile drept i Afghanistan i fjor, en økning på 40 prosent fra 2007. Av disse mistet 829 livet i angrep utført av NATO eller afghanske regjeringsstyrker.

Personvernpolicy