Rybak i soleklar tet

Espen Hana, Ovi, Publiners, Alexander Stenerud, Velvet Inc, Alexander Rybak, Thomas Brøndbo og Tone Damli Aaberge kjemper alle om å gå til topps i Melodi Grand Prix i kveld. Foto: NRK.
Espen Hana, Ovi, Publiners, Alexander Stenerud, Velvet Inc, Alexander Rybak, Thomas Brøndbo og Tone Damli Aaberge kjemper alle om å gå til topps i Melodi Grand Prix i kveld. Foto: NRK.

<pAlexander Rybak leder soleklart kveldens avstemning i Melodi Grand Prix. ABC Nyheter følger den norske finalen med terninger og kommentarer.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fire artister har blitt valgt og fremført i superfinalen i Oslo Spektrum. Dermed er det klart at årets norske vinner vil være enten Alexander Stenerud, Tone Damli Aaberge, Alexander Rybak eller Publiners.

Trolig vet vi ikke før rundt kvart over ti hvem det er som skal representere Norge i den europeiske finalen i Moskva.

Finalen hittil har vært varierende med mye helt på det jevne. Superfavoritt Alexander Rybak har som eneste artist blitt premiert med en sekser på terningen av ABC Nyheters kommentator.

Tone Damlie Aaberge virket noe nervøs i sin første fremføring av låta Butterflies. Men i superfinalen hevet hun seg flere hakk og sang bedre. Trolig er Tone eneste som kan utgjøre en trussel for Alexander Rybak i kampen om plass i Moskva i den europeiske finalen i mai.

ABC Nyheter kommenterer fortløpende.

SISTE: Rybak i soleklar tet

Alexander Rybak leder avstemningen etter å ha fått toppscore fra byjuryene i Kongsvinger, Bodø, Grenland og Ålesund.

Også Nord-Norge og Vestlandet gir full pott til Alexander Rybak. Rybak leder nå med 100.000 stemmer. Det ligger an til en kanonseier på den unge spellemannen fra Nesodden. Rybak leder så mye at folk ler.


Her er låtene som ble fremført i kveld:

1. Espen Hana - Two of a kind
Enkel og naken genrelåt med god stemme og nynnbar melodi. Fremføres lavmælt og med kledelig arrangement - selv om sceneshowet med sin staffasje gir assosiasjoner til en gammel dame på åtti, og selv om åpent slips hører finalefesten til. Espen Hana viser at han er en god artist, men låten minner litt i overkant om låter du har hørt før (for eksempel Stand by me), og føles både for lite original og i overkant klisj klasj for dette formatet.

2. Ovi - Seven Seconds

Seven Seconds er skrevet av Simen Eriksrud og Simone Larsen og fremføres av halvt den halvt rumenske rogalendingen Ovi. God stemme til tross, resultatet har blitt en fryktelig kjedelig låt som mangler konturer og særpreg. Det oppleves som flatt og repeterene og tar aldri av.

Forøvrig: Tittelelen på denne låta vil for alltid være forbundet med Neneh Cherrys og Youssou N'Dours glimrende låt fra 1994.

3. Publiners - Te Stein

Spennende irskaktig arrangement og lovende begynnelse. Men etter ti sekund starter vokal og melodi, og da blir det dessverre litt skuff. Instrumentalbitene er bedre enn vokal og hovedmelodi. Når så det er sagt er det en energilåt med ok trøkk og flinke karer.

4. Alexander Stenerud - Find My Girl

Alexander Stenerud har noe kledelig arrogant kult over seg på scena. Stenerud, som utgjør den ene halvdelen av gruppa Zuma, har en flott stemme og en sterk låt.Starter som en ballade, men bygger seg opp til en enkel og grei diskopoplåt som er klart best hittil. Bør være en av fire låter i superfinalen.

5. Velvet Inc. - Tricky

Denne jentekvartetten måtte føye på en 'Inc' på navnet sitt rett før finalen fordi Velvet var tatt av en annen gruppe. Låta er Britney-aktig, lårkort og sexy og med moderne trøkk, men oppleves også som noe intetsigende og masete. Helt ok opptreden, men i det store og det hele skiller ikke låta seg nok ut.

6. Alexander Rybak - Fairytale

22-årige Alexander Rybak opererer i en helt annen liga med sin folketoneaktige låt Fairytale. Kjempesjansevinneren fra 2006 både spiller og synger i denne kraftlåten det lukter svidd av allerede fra første strofe. Her har får han trampeklapp fra publikum allerede fra start og synger bedre enn han har gjort på tidligere opptredener. Sceneshowet til Frikar er også heidundrende. Folk reiser seg i salen!

Låten er ikke perfekt, men her snakker vi Melodi Grand Prix - og spranget fra de andre av låtene er såpass stort at Fairytale i denne sammenheng premieres med en sekser fra ABC Nyheter.

7. Thomas Brøndbo - Det vart en storm

Folkelig - og kjedelig og tamt, platt og selvhøytidelig om naken kjærlighet om en gutt på livets hav. Norsk tekst kan være flotte greier, men aldri når teksten bikker over og bare blir pinlig banal. Brøndbo prøver å si noe vettugt om følelser og relasjoner gjennom referanser til hav, bris og forlis. Det er hjerte, smerte, grøss og gru av beste merke. Høres ut som en P4-låt spilt sent på natten.

Tone Damli Aaberge - Butterflies

Dette er en enkel og ukomplisert poplåt signert David Eriksen og Tone Damli Aaberge. Det er ingen hemmelighet at Tone er sjarmerende og ser bra ut, men vokalmessig har hun fremført denne bedre før. Dette til tross, låta er absolutt blant de beste i konkurransen og blir trolig Alexander Rybaks største utfordrer om finaleplass i Moskva.

Litt morsomt forresten at Tone starter med å synge at hun ikke vet hva hun skal ha på seg, for Tone måtte bytte kjole rett etter generalprøven fordi finalekjolen var for trang.

Alle finalelåtene har nå blitt fremført og det er straks klar for pause. Nå skal åtte låter bli til fire.

Det er programlederne Per Sundnes og fjorårets vinner Maria Haukaas Storeng som geleider tv-seerne gjennom kveldens finale.

Skriv gjerne inn dine kommentarer under.

Personvernpolicy