Kamikazeangrep på Sri Lanka

Ødelagte motorsykler og annet vrakgods ligger igjen etter en demonstrasjon mot arrestasjonen av en indisk advokat som sympatiserer med den tamilske LTTE-geriljaen på Sri Lanka. Minst 20 politifolk kom til skade i demonstrasjonen, ble det meldt fredag. Samme dag angrep tamiltigre i to småfly den srilankiske hovedstaden Colombo fra lufta, og ett av flyene ble skutt ned. FOTO: SCANPIX
Ødelagte motorsykler og annet vrakgods ligger igjen etter en demonstrasjon mot arrestasjonen av en indisk advokat som sympatiserer med den tamilske LTTE-geriljaen på Sri Lanka. Minst 20 politifolk kom til skade i demonstrasjonen, ble det meldt fredag. Samme dag angrep tamiltigre i to småfly den srilankiske hovedstaden Colombo fra lufta, og ett av flyene ble skutt ned. FOTO: SCANPIX

<pTamiltigrene gjennomførte fredag et luftangrep i Sri Lankas hovedstad Colombo, melder det srilankiske militæret. Ei bombe har truffet ligningskontoret i byen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var to småfly fra Tamiltigrene (LTTE) som gjennomførte angrepet mot hovedstaden. Lutforsvarets kampfly tok opp jakten, ett av småflyene ble skutt ned og styrtet inne på hovedflyplassen ved Colombo, sa en srilankisk tjenestemann fredag kveld.

Ligningskontoret i sentrum av byen ble truffet av ei bombe under angrepet, opplyser styresmaktene på Sri Lanka. Minst 27 personer er sendt til sykehus etter bombeangrepet. Øyenvitner kunne også rapportere om skyting med luftvernartilleri i hovedstadsområdet.

Militæret beordret mørklegging i hovedstaden da flyalarmen gikk fredag, strømmen ble slått av og luftvernet ble aktivert. Colombos hovedflyplass ble stengt, og ankommende fly omdirigert til India, opplyste en militærtjenestemann.

Slo alarm

Det var bakkestyrker nord på Sri Lanka som slo alarm da de observerte to småfly som var på vei mot Colombo, sier tjenestemannen. Angrepet er pinlig for den srilankiske regjeringen, som hadde hevdet at alle LTTEs flystriper er erobret eller ødelagt.

Stadig flere sivile blir drept i regjeringsstyrkenes skyting mot de tamilske opprørerne på LTTE-geriljaen skyter også mot sivile som forsøker å flykte fra krigssonen, framholdt menneskerettsaktivister fredag.

Tallet på sivile dødsofre har økt sterkt ettersom regjeringshæren driver Tamiltigrene fra skanse til skanse nordøst i landet, sa en talsmann for organisasjonen Human Rights Watch (HRW). HRW ber begge parter i konflikten stanse det den kaller en nedslakting.

«Slaktes»

– Regjeringsstyrkene skyter med artilleri mot sykehus og såkalte sikre soner, slik at sivile som oppholder seg der, blir slaktet ned. Denne krigen mot sivilbefolkningen må ta slutt, sier HRWs talsmann James Ross.

– Regjeringshæren har erobret nok en landsby fra Tamiltigrene, sa talsmenn for forsvarsdepartementet i Colombo fredag. Landsbyen Ampalavanpokkanai i Mullaittivu-distriktet ble erobret dagen før, ble det sagt.

Bistandsarbeidere anslår tallet på sivile som oppholder seg i krigssonen på Sri Lanka til rundt 200.000. Siden 1983 er mer enn 70.000 mennesker drept i konflikten på øya utenfor Indias sørspiss, der LTTE har kjempet for en egen tamilsk stat.


Personvernpolicy