To døde av legemiddel

To personer har mistet livet etter å ha benyttet psoriasismiddelet Raptiva. Nå fraråder Legemiddelverket leger i å videreformidle legemiddelet. FOTO: Illustrasjon, Colourbox
To personer har mistet livet etter å ha benyttet psoriasismiddelet Raptiva. Nå fraråder Legemiddelverket leger i å videreformidle legemiddelet. FOTO: Illustrasjon, Colourbox

<pPsoriasismiddelet Raptiva har ført til to dødsfall. Nå anbefales leger å avslutte bruken av det hos sine pasienter.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge Dagens Medisin vil Europeiske legemiddelmyndigheter (EMEA) at markedsføringstillatelsen til Raptiva suspenderes fordi de har mottatt rapporter om alvorlige bivirkninger. Tre av pasientene, hvorav to døde, hadde fått progressiv multifokal leukoencafalopati, en alvorlig sykdom som angriper sentralnervesystemet.

Raptivia har vært på markedet i Europa i siden 2004, og brukes i behandling av voksne pasienter med alvorlig, kronisk plakk-psoriasis. I 2007 fikk 127 norske pasienter resept på middelet, og i tillegg ble mange behandlet på sykehus.

De alvorlige bivirkningene er ifølge Legemiddelverket større en nytten, og pasienter som bruker Raptiva anbefales å diskutere enn alternativ behandling med legen sin. Det anbefales ikke å avslutte behandlingen brått, fordi det kan føre til tilbakefall eller forverring av sykdommen. Pasientene bør heller ikke avslutte behandlingen på egenhånd.

Etter å ha avsluttet bruken skal legene overvåke pasientene nøye for nevrologiske symptomer i åtte til tolv uker, siden effekten på immunsystemet varer så lenge.

Personvernpolicy