Russerne lover full kamp mot doping

<span style="border-collapse: collapse; color: #333333; font-family: verdana; font-size: 11px; font-style: normal; font-variant: normal; font-weight: normal; letter-spacing: normal; line-height: normal; orphans: 2; text-indent: 0px; text-transform: none; white-space: normal; widows: 2; word-spacing: 0px" class="Apple-style-span">President i Norges Skiskytterforbund, Tore Bøygård (til høyre) og generalsekretær Rakel Rauntun sammen med IBU president Anders Besseberg (i midten) etter fredagens møte mellom IBU og skiskytternasjonen i Pyeongchang. Besseberg slår fast at IBU vil ta full affærre mot doping. Foto: Heiko Junge / SCANPIX</span>
President i Norges Skiskytterforbund, Tore Bøygård (til høyre) og generalsekretær Rakel Rauntun sammen med IBU president Anders Besseberg (i midten) etter fredagens møte mellom IBU og skiskytternasjonen i Pyeongchang. Besseberg slår fast at IBU vil ta full affærre mot doping. Foto: Heiko Junge / SCANPIX

<pI et svarbrev til IBU-president Anders Besseberg (62), har Russlands skiskytterpresident, Mikhail Prokhorov (43), lovet å ta full affære mot doping.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dmitrij JarosjenkoDmitrij Jarosjenko

Den styrtrike russeren sendte Besseberg sitt svar på invitasjonen fra 23 skiskytternasjoner som vil dopingen i sporten til livs.

Etter dagevis med unnskyldninger og benektelser fra det russiske VM-laget og folkene rundt, er Prokhorovs brev det første virkelige signalet om at Russlands skiskytterforbund tar de tre positive dopingsakene, gjort kjent i dagene før VM i Sør-Korea, på alvor.


Prokhorov lover i brevet:

* Å nedsette en spesiell undersøkelseskommisjon i forbindelse med de tre russiske dopingsakene.

* Å etterforske sakene bredt.

* Å gjøre alt som er mulig for å ta og straffe utøvere som misbruker doping og bakmennene.

– Tar ansvar

– Det er et signal om at Russlands skiskytterforbund aksepterer at det sitter med tre dopingsaker på bordet. Prokhorov har virkelig tatt ansvar i en vanskelig sak for ham, og det hilser jeg velkommen. Han skriver at det russiske forbundet vil gjøre sitt ytterste for å bekjempe doping i sporten vår, sier Anders Besseberg til NTB.

Stjerneløperne Dmitrij Jarosjenko (32), Albina Akhatova (32) og Jekaterina Jourijeva (25) har avlagt opptil flere blodprøver hver med sport etter bloddoping, og trioen ble sendt hjem fra VM i Sør-Korea like før åpningen.

Saken til IOK

Fredag ble et brev med en rekke forslag til strengere antidopingregler underskrevet av 23 ledende skiskytternasjoner, deriblant Norge, lagt fram på et styremøte i Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU).

– Vi oppnådde på kort sikt det vi forventet med brevet; at IBU-styret fortsetter å jobbe hardt for at idretten vår skal bli ren for doping. Men det er selvsagt Den internasjonale olympiske komité (IOK) og Verdens antidopingbyrå (WADA) som sitter på nøkkelen til å innføre nye dopingregler, forteller Norges skiskytterpresident, Tore Bøygard, til NTB.

Ifølge Besseberg vil IBU-presidenten i et møte med forbundslederne i de øvrige, olympiske vinteridrettene treffes i Denver i slutten av mars. Der skal de også møte styret i IOK.

– Da blir det naturlig at jeg tar denne saken opp med IOK-styret, slår Anders Besseberg fast. (©NTB)

Personvernpolicy