Sikre på at Rasmussen får NATO-toppjobb

Dansk presse er sikre på at statsminister Anders Fogh Rasmussen blir NATOs neste generalsekretær. Foto: Scanpix
Dansk presse er sikre på at statsminister Anders Fogh Rasmussen blir NATOs neste generalsekretær. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pTross gjentatte forsikringer om at han ikke er kandidat, tapetseres dansk presse med opplysninger om at statsminister Anders Fogh Rasmussen blir NATOs neste generalsekretær.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
NATOs generalsekretærer

* 2004-2009: Jaap de Hoop Scheffer, tidligere nederlandsk utenriksminister

* 1999-2003: George Robertson, tidligere britisk forsvarsminister

* 1995-1999: Javier Solana, tidligere spansk utenriksminister

* 1994-1995: Willy Claes, tidligere belgisk visestatsminister og utenriksminister

* 1988-1994: Manfred Wörner, tidligere tysk forsvarsminister

* 1984-1988: Lord Peter Carrington, tidligere britisk forsvars- og utenriksminister

* 1971-1984: Joseph Luns, tidligere nederlandsk utenriksminister

* 1964-1971: Manlio Brosio, tidligere italiensk visestatsminister og forsvarsminister

* 1961-1964: Dirk U. Stikker, tidligere nederlandsk utenriksminister

* 1957-1961: Paul-Henri Spaak, tidligere belgisk premierminister og utenriksminister

* 1952-1957: Lord Hastings Ismay, tidligere britisk general, stabssjef og samveldeminister i Winston Churchills regjering

* I tillegg har italieneren Sergio Balanzino vært fungerende generalsekretær to ganger. Første gang i 1994, da Manfred Wörner døde, og igjen i 1995 da Willy Claes måtte gå etter korrupsjonsanklager.

(Kilde: Ritzau) (©NTB)

Ifølge flere danske kommentatorer er det så godt som sikkert at Fogh Rasmussen får jobben, og at det vil bli klart allerede før NATOs jubileumstoppmøte i begynnelsen av april.

Sonderingene har lenge vært i gang på ambassadørnivå i NATO foran beslutningen, som vil tas i uformelle fora av alliansens stats- og regjeringssjefer.

22 x hypotetisk

I den danske pressedekningen av alliansens forsvarsministermøte i Krakow denne uken er Fogh Rasmussen hovedpersonen, uten selv å være til stede. Han brukte ordet hypotetisk 22 ganger på gjentatte spørsmål om kandidaturet på en pressekonferanse tidligere i uken, men har ikke lagt ballen fullstendig død.

– Jeg er ikke kandidat til noen internasjonal post, og det er min hensikt å fortsette som statsminister i Danmark, så lenge velgerne ønsker det, sa han.

Danske Ekstra Bladet kunne fredag fortelle at Fogh Rasmussens sannsynlige etterfølger som statsminister, finansminister Lars Løkke Rasmussen, allerede skal ha bestilt ti «statsmannhabitter» hos den velansette skredderen Zornig på Frederiksberg i København – og at de skal leveres i ekspressfart.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er enda ett av de klare tegnene på at Foghs avgang fra dansk politikk, til fordel for posten som NATOs generalsekretær, rykker merkbart nærmere, fastslår tabloidavisen. Den konfronterte den danske forsvarsministeren Søren Gade med opplysningene i Krakow.

– En gang imellom må man jo skifte tøy, sa Gade, som samtid bekreftet at Løkke etter hans viten ikke skal ha lagt nevneverdig på seg i det siste.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fogh nevnt

Gade bekreftet samtidig at Fogh Rasmussens navn var blitt nevnt av flere i korridorene i Krakow, men at det også ble snakket om andre navn.

Blant Fogh Rasmussens utfordrere regnes den polske utenriksministeren Radoslav Sikorski som et tungt navn og er blitt promotert på ambassadørnivå.

Også den canadiske forsvarsministeren Peter MacKay er nevnt. Den eneste offisielt lansert kandidaten er Bulgarias tidligere utenriksminister Solomon Passy. Han er det imidlertid få som tror vil bli valgt, nettopp fordi han er tidlig ute.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det regnes som grunnen til at Fogh Rasmussen ikke vil lansere seg selv, og etter det NTB erfarer har danskene vært tilbakeholdne med å drive valgkamp internt i NATO.

– Det er ikke «sjov» å bli kjørt fram som første kandidat og så ikke få jobben, konstaterer Gade.

Taust om Støre

Også utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) er blitt omtalt i diskusjonen om toppjobben, noe NTB får bekreftet fra en sentral NATO-kilde. Men på spørsmål fra NTB om han hadde hørt Støre blitt nevnt i Krakow, svarte Gade nei.

– Det har jeg faktisk ikke, sa Gade.

Forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) vil konsekvent ikke svare på spørsmål om noen aktuelle kandidater, Støre inkludert.

Men hun antyder at mye kan være klart før alliansens toppmøte i Strasbourg/Kehl om seks uker, ikke minst fordi man ikke vil la en valgkamp overskygge andre temaer på møtet som markerer NATOs 60-årsjubileum.

– Det foregår vel en prosess fram mot toppmøtet, men som sagt, så har vi ikke fra norsk side gått inn og diskutert dette. Foreløpig har jeg ingen kommentar, sier hun til NTB.