- Har kurert peanøttallergi

ALLERGI: Peanøttallergi er en veldig utbredt form for matallergi, særlig hos barn. Reaksjonene varierer fra allergisk sjokk, til elveblest og eksem. Nå har britiske leger kurert fire barn som var veldig allergiske mot peanøtter. (Foto: Colourbox.com)
ALLERGI: Peanøttallergi er en veldig utbredt form for matallergi, særlig hos barn. Reaksjonene varierer fra allergisk sjokk, til elveblest og eksem. Nå har britiske leger kurert fire barn som var veldig allergiske mot peanøtter. (Foto: Colourbox.com)

<pBritiske leger har lykkes med å kurere peanøttallergi i en gruppe med barn. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer om saken

Det er forskjellige måter å reagere på peanøtter; en del får kraftige reaksjoner som allergisjokk og elveblest og en del får eksem.

Peanøttallergi er vanligst hos barn, og de som først får slik allergi, må som oftest regne med at den er varig, i motsetning til for eksempel kumelkallergi, som mange blir kvitt innen de når skolealder.

Det er også vanlig at peanøttallergikere får en kryssreaksjon på noe som heter lupiner. Noen lupinarter brukes som tilsetning til mel i Frankrike og England.

I Norge har sett en slik kryssreaksjon hos en peanøttallergiker som spiste et pølsebrød.

Peanøtter er ikke i slekt med andre nøtter så selv om man har vanlig nøttallergi trenger man ikke ha peanøttallergi.

Peanøtter er en jordnøtt som er en ertevekst og det kan derfor forekomme kryssallergi mot erter og soyabønner.

Peanøttallergikere reagerer ofte mot jordnøttsmør og jordnøttolje som ofte finnes i kinesisk og indisk mat, chili- og spagettisauser, cornflakes med mer. Enkelte ganger kan det finnes i bakervarer og isdesserter.

Behandling ved allergisk sjokk

Legg straks pasienten flatt og med bena hevet (sjokkleie). Hvis pasienten er bevisstløs, må han ligge i sideleie i steden.
Ring 113. Overvåk Bevissthet - Luftveier - Åndedrett (BLÅ) hele tiden og start Blås munn-til-munn og Hjertemassasje (BH) om nødvendig.
Personer som har hatt allergisk sjokk tidligere har ofte adrenalinsprøyte hjemme. Gi adrenalin hvis du har lært hvordan det skal gjøres. Følg bruksanvisningen.
Kilder: Professor Kai Håkon Carlsen, Lommelegen.no og Hudlegekontoret.no

Et team av leger fra Addenbrooke's Hospital i Cambridge, Storbritannia, har i et forsøk på fire barn som var svært allergiske mot peanøtter, lyktes med å bygge opp deres toleranse, slik at de i dag kan få i seg fem peanøtter om dagen uten problemer.

Metoden som er brukt, går ut på å gi pasienter veldig lave doser av det stoffet de er allergisk for, for å se om kroppen takler situasjonen. Målet er at man blir mindre dårlig eller ikke dårlig i det hele tatt.

Peanøttallergi er en veldig vanlig allergiform, særlig blant barn. Man har ikke nøyaktige tall på hvor utbredt det er i Norge, men i Frankrike regner man med at én prosent av befolkningen har slik allergi. I Storbritannia er peanøttallergi enda mer utbredt.

- Kan ha stor betydning

Allergivaksinasjon, eller såkalt hyposensibilisering, er allerede utbredt i behandling av pollenallergi, og brukes også mot dyrehårsallergi og husstøvmiddallergi.

Men dette er første gang man har lykkes med å behandle matallergi på denne måten.

- Det er et nytt prinsipp for fødemiddelallergi. Og på den måten er det veldig morsomt å se, sier professor Kai-Håkon Carlsen, ved Voksentoppen senter for astma og allergi, til ABC Nyheter.

- Dersom dette fungerer kan det ha stor betydning for pasienter med peanøttallergi og alvorlige symptomer, fortsetter han.

Økt livskvalitet

Carlsen forklarer at det finnes to måter å foreta allergivaksninasjon på. Det vanligste er å gi stoffet ved injeksjon via sprøyter. Men de siste årene har det blitt vanligere å gi stoffet ved at man enten drypper dråper i munnen under tungen, eller legger tabletter under tungen (sublingualt).

Det er sistnevnte metode som er brukt i det britiske forsøket. Barna begynte på en fem milligram-dose med peanøttmel daglig. Denne ble økt gradvis i løpet av de seks månedene som forsøket pågikk. Til slutt tålte alle barna hele 800 milligram med stoffet – noe som tilsvarer fem hele peanøtter.

Dersom man har fått en reaksjon på peanøtter er det veldig fort gjort å få i seg litt av stoffet uten at man vet om det. Ifølge de britiske forskerne vil barna nå tåle å få i seg små mengder av stoffet uten problemer.

Forsker Andy Clark, som er hovedforfatter bak studien, forklarer at de som er allergiske mot peanøtter må være veldig forsiktige med hva de spiser, fordi det finnes spor av peanøtter i så mange matvarer:

- Vår motivasjon for å finne en behandling var å endre på det og gi dem selvtillit til å kunne spise hva de vil. Det er ikke en permanent kur, men så lenge de tar en dose om dagen skal de opprettholde toleranse for stoffet, sier han til BBC.

Mor til en av guttene som deltok i studien, mener behandlingen vil gi økt livskvalitet ikke bare til sønnen, men til hele familien:

- Det er vanskelig å forklare hvor stor forskjell dette utgjør, ikke bare i Michaels liv, men for alle i familien. Peanøttallergi påvirker hele familien. Man kan ikke gå på restaurant, og hvis barnet ditt går i et bursdagsselskap må han ta med sin egen niste, sier Kate Frost ifølge BBC.

Lovende studier

Peanøttallergi er den mest utbredte formen for matallergi i Storbritannia og hyppigste årsak til allergisjokk. Det er også nokså utbredt i Sverige, men litt sjeldnere i Norge, forklarer Carlsen.

- Det kan ha noe med at det ikke er så vanlig å bruke peanøttsmør til spedbarn og småbarn her i Norge. Men det er en vanlig allergiform også her, sier han.

Professoren mener det er for tidlig å si noe om hvilken betydning studien vil få når det gjelder behandling av matallergi generelt:

- Det kan være lovende, men det trengs flere studier og flere pasienter for å bekrefte funnene. Om dette vil være representativt for andre fødemidler med andre allergener er for tidlig å si. Det er stor forskjell på dem, sier Kai-Håkon Carlsen til ABC Nyheter.

Utvider studien

Det britiske forskerteamet har nå utvidet studien så den inkluderer ytterligere 18 barn.

Forskerne ser ikke noen grunn til at behandlingen ikke også skal hjelpe voksne med peanøttallergi.

Studien er publisert i tidsskriftet «Allergy».

Les mer om helse i ABC Nyheter.

Mer om helse på Startsiden.

Personvernpolicy