Aarebrot mener Tajik-fokus er rasistisk

Noe av det mest interessante ved hijab-saken er hvordan mediene fotfølger Hadia Tajik, mener Frank Aarebrot. Foto: Scanpix.
Noe av det mest interessante ved hijab-saken er hvordan mediene fotfølger Hadia Tajik, mener Frank Aarebrot. Foto: Scanpix.

<pValgforsker Frank Aarebrot kaller medienes søkelys på politisk rådgiver Hadia Tajik i Justisdepartementet rasistisk. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvis statssekretæren og rådgiveren i Justisdepartementet begge hadde vært etnisk norske, ville mediene gått på statssekretæren, mener han.

– Noe av det mest interessante ved hijab-saken er hvordan mediene fotfølger Hadia Tajik, sier professor i sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen, Frank Aarebrot, til Aftenposten.no.

Han understreker at det er viktig å følge hierarkiet i departementet, og der er statssekretær Astri Aas-Hansen overordnet den politiske rådgiveren Tajik. Samtidig tror han at årsaken til at mediene har konsentrert seg om Tajik er at hun har hatt en høy medieprofil.

– Jeg tror ikke journalistene har rasistiske intensjoner, men resultatet blir likevel rasistisk, sier han.

– Dersom både statssekretær og politisk rådgiver hadde vært etnisk norske, ville mediene fokusert på statssekretæren, mener han.

Den profilerte professoren stiller seg tvilende til at Storberget kan være tjent med en statssekretær som går bak ryggen hans, og tror at Aas-Hansen kan få sparken.

– Dersom en av de to må gå, er det statssekretæren, sier Aarebrot, men han utelukker ikke at både Aas-Hansen og Tajik kan måtte finne seg en ny jobb.

Tajik har vært mye omtalt i mediene, blant annet fordi hun regnes for å være en kommende stjerne i Arbeiderpartiet. Hun har fungert som rådgiver for Knut Storberget siden oktober. Tidligere har hun vært politisk rådgiver i både Arbeids- og inkluderingsdepartementet og ved Statsministerens kontor. Hun står på sjetteplass på Oslo Arbeiderpartis liste til stortingsvalget, en plass som i dag synes sikker. (©NTB)

Personvernpolicy