Frifunnet for medvirkning til Politkovskaja-drap

De tsjetsjenske brødrene Ibragim og Dzjabrajil Makhmudov (i midten og til høyre på bildet) ble torsdag sammen med den tidligere politioffiseren Sergej Khadzjikurbanov frikjent for medvirkning til drapet på Anna Politkovskaja. Aktoratet varslet straks at kjennelsene blir anket.
De tsjetsjenske brødrene Ibragim og Dzjabrajil Makhmudov (i midten og til høyre på bildet) ble torsdag sammen med den tidligere politioffiseren Sergej Khadzjikurbanov frikjent for medvirkning til drapet på Anna Politkovskaja. Aktoratet varslet straks at kjennelsene blir anket.

<pEn russisk jury har frifunnet alle de tre som var tiltalt for medvirkning til drapet på journalisten Anna Politkovskaja. Juryen fant at det ikke er bevist at de tre var innblandet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den tidligere politioffiseren Sergej Khadzjikurbanov ble torsdag kjent ikke skyldig i å ha organisert drapet på Politkovskaja i 2006. De tsjetsjenske brødrene Dzjabrajil og Ibragim Makhmudov ble frikjent for anklager om at de var medsammensvorne i saken.

Dermed er en av de mest omstridte drapssakene i Russlands nyere historie fortsatt uløst. Men Julija Safina, en av påtalemyndighetens advokater i saken, varslet umiddelbart at torsdagens kjennelser blir anket.

Sterke følelser

Kjennelsene utløste sterke følelser i rettssalen i Moskva. Makhmudov-brødrene omfavnet hverandre, deres mor Zalpa gråt åpenlyst på publikumsgalleriet, mens tilhengere av de tiltalte kom med høye hurrarop.

Slektninger og tidligere kolleger av Anna Politkovskaja var dypt skuffet, men sa at de tre som nå er frikjent, uansett ikke er hovedmenn i saken. De peker på at mannen som begikk selve drapet, fortsatt er på frifot.

– Det viktigste ligger fortsatt foran oss, for nå må myndighetene sette i gang en virkelig etterforskning. Men jo lenger de nøler, jo vanskeligere vil det bli å finne drapsmannen, sa Karina Moskalenko, som er støtteadvokat for Politkovskajas familie.

Kritiserte Putin

Anna Politkovskaja ble skutt og drept på åpen gate i Moskva i oktober 2006. Hun var kjent for sin undersøkende journalistikk rundt brudd på menneskerettighetene i Russland og en krass kritiker av daværende president Vladimir Putin, som nå er russisk statsminister.

Støtteadvokat Moskalenko sa tidligere denne uken i retten i Moskva at Sergej Khadzjikurbanov og Makhmudov-brødrene bare var brikker i et spill. – Dette spillet ble regissert på høyt nivå, framholdt hun.

Makthaverne i Kreml har hele tiden benektet at de hadde noe som helst med drapet på Politkovskaja å gjøre. Talsmenn for myndighetene hevdet i stedet at hun ble offer for en sammensvergelse med sikte på å sverte Russlands internasjonale anseelse. (©NTB)

Drapet på Anna Politkovskaja

*Den russiske journalisten Anna Politkovskaja ble skutt og drept utenfor boligblokken der hun bodde i Moskva 7. oktober 2006.

*Politkovskaja skrev først og fremst om brudd på menneskerettighetene i Russland. Hun var kjent for sin uredde arbeidsstil og for sin kritiske holdning til landets politiske ledere.

*Hun jaktet uavbrutt på fakta om Russlands hemmelige tjenester og om krigen i Tsjetsjenia. Hennes kritikk rammet spesielt president Vladimir Putin, som nå er russisk statsminister.

*Hun skaffet seg dermed mange fiender i det åpne og skjulte maktapparatet. Kolleger i avisen Novaja Gazeta var bekymret for hva som kunne skje med henne.

*Torsdag ble tre menn frikjent for medvirkning til drapet på Anna Politkovskaja, mens en fjerde er blitt erklært uskyldig i en separat rettssak. Selve drapsmannen er ikke pågrepet. (©NTB)

Personvernpolicy