- Krever flere styrker

AFGHANISTAN: USAs forsvarsminister Robert Gates på et besøk i Afghanistan i fjor. Foto: Scanpix.
AFGHANISTAN: USAs forsvarsminister Robert Gates på et besøk i Afghanistan i fjor. Foto: Scanpix.

<pUSAs forsvarsminister hadde med seg liste med krav til europeiske Nato-medlemmer: Flere soldater topper listen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag møtte Nato-landenes forsvarsministre i Krakow i Polen. Øverst på agendaen sto utarbeidingen av en strategi som skal føre til betydelige tap for Taliban.

I spissen for utviklingen av denne strategien står president Barack Obamas utsending, forsvarsministeren Robert Gates. Gates, som fortsatte i sin stilling fra Bush-administrasjonen, prøver etter beste evne å motivere de andre Nato-medlemmene om å fortsette med fornyet frisk i Afghanistan etter presidentskiftet.

Mange grupperinger

En av hovedutfordringene er myriaden av opprørstyrker som kjemper mot sentralregjeringen og Nato i Afghanistan. Taliban er den sterkeste og mest kjente motstanderen, men på lokalt plan florerer det av mindre, ukjente grupper, som utgjør en betydelig trussel mot ambisjonen om å skape et sikkert grunnlag for den afghanske statens vekst. I tillegg har man en massiv utfordring i de kriminelle bandene som er tilknyttet narkotikaproduksjon og smugling.

Krevende valg

20. august går afghanerne til valgurnene for å velge sin president for den neste perioden. Selv om Hamid Karzai så langt er den eneste kjente kandidaten, kan det hende at hans posisjon er så svak at andre vil benytte sjansen til å overta makten gjennom valget. Også gjennomføringen av valget er det knyttet stor spenning til, og man forventer at Taliban spesielt vil gjøre det de kan for å skremme vanlige innbyggere fra å registrere seg, og hvis de har gjort det, avlegge stemme. Valget blir beskrevet som syretesten for Natos evne til å trygge forholdene i landet.

Liten vilje

Denne uken ble det klart at Barack Obama i første omgang kommer til å sende 17.000 nye soldater til Afghanistan. Dette er en beslutning som legger betydelig press på de andre Nato-medlemmene. Nylig ble det, ifølge utenriksminister Anne-Grete Strøm-Erichsen, sendt ut en generell forespørsel fra Natos hovedkvarter om å bidra med flere soldater.

Norge har ikke fått noen spesiell forespørsel om å bidra mer på militær side, og både forsvarsministeren og forsvarssjef Sverre Diesen har gjort det klart at Norge ikke har kapasitet til å sende flere soldater til Afghanistan nå.

Selv om det bare er Italia og Tyskland som så langt har sagt at de vurderer å sende henholdvis 500 og 600 nye soldater til Isaf-styrken så er ikke det militære det eneste fokuset for den amerikanske forsvarsministeren. Sivil hjelp på alle områder er også sårt tiltrengt. Spesielt de landene som ikke kan avse soldater i denne omgang vil bli utsatt for et tungt press om å bidra med penger, eller annen innsats for å styrke gjenoppbyggingen av nasjonen som har vært ødelagt av krig de siste 30 årene.

Sivil innsats viktig

- Det er et krav der ute om å bidra tyngre til Natos innsats i Afghanistan, og så langt har innsatsen ærlig talt vært skuffende, sier Robert Gates til AFP i Polen.

- Der de allierte kan bidra, kanskje mer på lang sikt, er på den sivile siden. Bygging av statsorganisasjonen, trening av politiet, generell utvikling, bedring av rettsstaten og bekjempelse av korrupsjon og narkotikaproduksjon, sier Gates.

- Jeg håper det kan være lettere for våre allierte å bidra med dette, enn det har vært å frigid militære styrker, fortsetter han.

- Trenger 10.000 soldater

Natos generalsekretær Jaap de Hoop Scheffer har sagt at Nato, utenom USA, har et absolutt behov for 10.000 nye soldater for å sikre valggjennomføringen i august.

Den norske spesialutsendingen for FN til Afghanistan, Kai Eide, uttrykte skuffelse over EUs innsats med å trene opp politistyrker torsdag. Til NTB fortalte han at mens man har lovt å sende minst 400 personer til å drive politiopplæring, så har man så langt ikke klart å levere 200 engang.

Personvernpolicy