Ett skritt nærmere makten i Israel

Likuds leder, tidligere statsminister Benjamin Netanyahu. Foto: Scanpix
Likuds leder, tidligere statsminister Benjamin Netanyahu. Foto: Scanpix

<pOpposisjonsleder Benjamin Netanyahu nærmer seg regjeringsmakt i Israel. Lederen for det høyreorienterte partiet Likud får nå støtte fra ultranasjonalisten Avigdor Lieberman.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sammensetningen av Knesset etter valget

*Kadima: 28 (tidligere 29)

*Likud: 27 (12)

*Yisrael Beiteinu: 15 (11)

*Arbeiderpartiet: 13 (19)

*Shas: 11 (12)

*Hadash/Den forente arabiske liste/Balad: 11 (10)

*Nasjonalunionen/Jødisk hjem: 7 (6)

*Den nye bevegelsen/Meretz: 3 (5) (©NTB)

Israels president Shimon Peres arbeider videre med å skaffe landet en ny regjering.Israels president Shimon Peres arbeider videre med å skaffe landet en ny regjering.

Dermed kan Netanyahu, som var israelsk statsminister fra april 1996 til mai 1999, regne med støtte fra 65 av de 120 medlemmene av nasjonalforsamlingen Knesset. Men Lieberman setter klare betingelser for å støtte en regjering under Likud-sjefens ledelse.

– Vi har to forslag. For det første anbefaler vi at Benjamin «Bibi» Netanyahu får regjeringsoppdrag. Men for det andre: Det gjelder bare for opprettelsen av en bredere regjering, sa Lieberman til president Shimon Peres torsdag.

Flertall

– Vi snakker ikke om en regjering med et begrenset flertall. For at landet skal få et stabilt styre, trenger vi en regjering utgått fra de tre største partiene. Disse partiene er Likud, Kadima og Yisrael Beiteinu, fortsatte Lieberman.

Yisrael Beiteinu er Liebermans eget parti. Sentrumspartiet Kadima ledes av utenriksminister Tzipi Livni, og fikk 28 plasser i Knesset ved valget i Israel 10. februar – ett mandat mer enn Likud.

Partiet har imidlertid langt større problemer med å finne mulige koalisjonspartnere enn sine høyreorienterte motstandere. Både Kadima og Likud har den siste tiden forhandlet med andre grupper i Knesset med sikte på å danne regjering.

Avviser?

Avigdor Lieberman (til venstre), som leder det ultranasjonalistiske israelske partiet Yisrael Beiteinu.Avigdor Lieberman (til venstre), som leder det ultranasjonalistiske israelske partiet Yisrael Beiteinu.

Kadima-parlamentarikeren Tzahi Nenegbi antydet torsdag at partiet vil avvise Avigdor Liebermans krav om en bred samlingsregjering. – Kadima er på vei over i opposisjon, så enkelt er det, framholdt Nenegbi.

– Straks Lieberman kom med sin anbefaling i dag, var utfallet gitt. Han dempet seg riktignok noe, og ba om en samlingsregjering, men den løsningen er umulig, sa Kadima-representanten til israelsk kringkasting torsdag.

Ifølge kringkastingsmeldinger vil president Peres nå be om et møte med Tzipi Livni og Benjamin Netanyahu. Der vil han oppfordre de to til å sette seg ned og bli enige om hvordan de kan samarbeide i en ny regjering. (©NTB) (©NTB)

Personvernpolicy