SSB spår 125.000 ledige

<p>Snekkere og andre håndverkere er blant dem som rammes hardest av den økte arbeidsledigheten. SSB anslår at det vil være 125.000 arbeidsledige i Norge til neste år. Seniorøkonom Kyrra Aamdal mener anslaget er for beskjedent. Foto: Colourbox.</p>
Snekkere og andre håndverkere er blant dem som rammes hardest av den økte arbeidsledigheten. SSB anslår at det vil være 125.000 arbeidsledige i Norge til neste år. Seniorøkonom Kyrra Aamdal mener anslaget er for beskjedent. Foto: Colourbox.

<pEt beskjedent anslag, mener seniorøkonom Kyrre Aamdal. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statistisk sentralbyrå tror norsk verdiskapning vil falle med 1,7 prosent i år. Samtidig venter byrået at ledigheten øker til 3,7 prosent i år og 4,7 prosent til neste år.

Dette tilsvarer en ledighet på 125.000 personer i 2010.

Seniorøkonom Kyrre Aamdal mener SSB burde tatt hardere i når de spår antall arbeidsledige. Foto: Scanpix.Seniorøkonom Kyrre Aamdal mener SSB burde tatt hardere i når de spår antall arbeidsledige. Foto: Scanpix.

Seniorøkonom Kyrre Aamdal får ikke kombinasjonen av dystre vekstutsikter og en ledighetsraten på 4,7 prosent til å stemme helt.

Les også: Spår kraftig nedtur i 2009

- Beskjedent

- De har veldig negative BNP-prognoser på minus 1,7 prosent i år. Da synes jeg en ledighetsøkning til 4,7 prosent i 2010 er litt beskjedent. Og det er ikke akkurat sterk vekst i 2010 heller, sier Aamdal til DN.no.

I prognosene venter SSB at veksten tar seg opp fra minus 1,7 prosent i år til pluss 0,9 prosent i 2010.

Les også: Sterkere krone

- Skulle tro ledigheten ble høyere

Aamdal mener ledighetsraten burde vært høyere i 2010.

- Hvis de først tror at BNP skal falle med 1,7 prosent i år, vil jeg nok tro at ledighetsraten skal mer opp. Nå tar det ofte litt tid før det slår ut, men det er en veldig massiv nedgang i BNP. Sannsynligheten for at mange bedrifter går konkurs i en slik situasjon stor, sier Aamdal.

Selv tror Aamdal på et fall i fastlands-BNP på 0,5 prosent i år.

- Samtidig tror vi at ledigheten kommer til å stige mer enn det SSB har i sine prognoser. Vi tror vi kan runde 5-tallet i 2010, sier Aamdal.

Les også: - Finanskrise gir flere studenter

- Mange flytter hjem

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets mener det er svært vanskelig å anslå ledighetsraten fremover.

- Vi vet ikke hvor mange som flytter hjem. Det er de bransjene som rammes hardt som har mange av de som trekker seg tilbake. I tillegg kan det hende at arbeidstilbudet svikter generelt, blant annet ved at flere begynner å studere og dermed ikke melder seg som ledige, sier Juel.

Han peker på at det også kan skje en vridning i sammensetningen mellom offentlig og privat sektor. Mens ledigheten øker i privat sektor kan ansettelser i offentlig sektor trekke i motsatt retning.

Les også: Få den lønnen du fortjener

Privat forbruk trekker opp

Heller ikke Juel tror på like dystre vekstutsikter som SSBs anslag for i år. Han tror ikke svikten i forbruket blir like stor som SSB legger opp til i sine prognoser.

- Jeg tror vi kan få en pluss der. Vi har samme anslag på disponible realinntekt, men SSB tror at sparingen øker veldig mye, sier Juel.

- Men dette er ting som det er veldig vanskelig å være skråsikker på nå, legger han til.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus