SSB spår 125.000 ledige

<p>Snekkere og andre håndverkere er blant dem som rammes hardest av den økte arbeidsledigheten. SSB anslår at det vil være 125.000 arbeidsledige i Norge til neste år. Seniorøkonom Kyrra Aamdal mener anslaget er for beskjedent. Foto: Colourbox.</p>
Snekkere og andre håndverkere er blant dem som rammes hardest av den økte arbeidsledigheten. SSB anslår at det vil være 125.000 arbeidsledige i Norge til neste år. Seniorøkonom Kyrra Aamdal mener anslaget er for beskjedent. Foto: Colourbox.

<pEt beskjedent anslag, mener seniorøkonom Kyrre Aamdal. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statistisk sentralbyrå tror norsk verdiskapning vil falle med 1,7 prosent i år. Samtidig venter byrået at ledigheten øker til 3,7 prosent i år og 4,7 prosent til neste år.

Dette tilsvarer en ledighet på 125.000 personer i 2010.

Seniorøkonom Kyrre Aamdal mener SSB burde tatt hardere i når de spår antall arbeidsledige. Foto: Scanpix.Seniorøkonom Kyrre Aamdal mener SSB burde tatt hardere i når de spår antall arbeidsledige. Foto: Scanpix.

Seniorøkonom Kyrre Aamdal får ikke kombinasjonen av dystre vekstutsikter og en ledighetsraten på 4,7 prosent til å stemme helt.

Les også: Spår kraftig nedtur i 2009

- Beskjedent

- De har veldig negative BNP-prognoser på minus 1,7 prosent i år. Da synes jeg en ledighetsøkning til 4,7 prosent i 2010 er litt beskjedent. Og det er ikke akkurat sterk vekst i 2010 heller, sier Aamdal til DN.no.

I prognosene venter SSB at veksten tar seg opp fra minus 1,7 prosent i år til pluss 0,9 prosent i 2010.

Les også: Sterkere krone

- Skulle tro ledigheten ble høyere

Aamdal mener ledighetsraten burde vært høyere i 2010.

- Hvis de først tror at BNP skal falle med 1,7 prosent i år, vil jeg nok tro at ledighetsraten skal mer opp. Nå tar det ofte litt tid før det slår ut, men det er en veldig massiv nedgang i BNP. Sannsynligheten for at mange bedrifter går konkurs i en slik situasjon stor, sier Aamdal.

Selv tror Aamdal på et fall i fastlands-BNP på 0,5 prosent i år.

- Samtidig tror vi at ledigheten kommer til å stige mer enn det SSB har i sine prognoser. Vi tror vi kan runde 5-tallet i 2010, sier Aamdal.

Les også: - Finanskrise gir flere studenter

- Mange flytter hjem

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets mener det er svært vanskelig å anslå ledighetsraten fremover.

- Vi vet ikke hvor mange som flytter hjem. Det er de bransjene som rammes hardt som har mange av de som trekker seg tilbake. I tillegg kan det hende at arbeidstilbudet svikter generelt, blant annet ved at flere begynner å studere og dermed ikke melder seg som ledige, sier Juel.

Han peker på at det også kan skje en vridning i sammensetningen mellom offentlig og privat sektor. Mens ledigheten øker i privat sektor kan ansettelser i offentlig sektor trekke i motsatt retning.

Les også: Få den lønnen du fortjener

Privat forbruk trekker opp

Heller ikke Juel tror på like dystre vekstutsikter som SSBs anslag for i år. Han tror ikke svikten i forbruket blir like stor som SSB legger opp til i sine prognoser.

- Jeg tror vi kan få en pluss der. Vi har samme anslag på disponible realinntekt, men SSB tror at sparingen øker veldig mye, sier Juel.

- Men dette er ting som det er veldig vanskelig å være skråsikker på nå, legger han til.

Personvernpolicy