Kirgisistan stenger USA-base

Amerikanske soldater på Manas-basen i Kirgisistan. USA må nå lete etter nye forsyningsruter til Afghanistan etter at den kirgisiske nasjonalforsamlingen torsdag vedtok å stenge den amerikanske flybasen. Foto: REUTERS/Shamil Zhumatov / SCANPIX
Amerikanske soldater på Manas-basen i Kirgisistan. USA må nå lete etter nye forsyningsruter til Afghanistan etter at den kirgisiske nasjonalforsamlingen torsdag vedtok å stenge den amerikanske flybasen. Foto: REUTERS/Shamil Zhumatov / SCANPIX

<pUSA må lete etter nye forsyningsruter til Afghanistan etter at den kirgisiske nasjonalforsamlingen har vedtatt å stenge den amerikanske flybasen i landet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nasjonalforsamlingen i den sentralasiatiske republikken godkjente torsdag med overveldende flertall regjeringens forslag om å stenge den amerikanske Manas-basen. Beslutningen ble gjort med 78 mot 1 stemmer i nasjonalforsamlingen, som er dominert av det regjerende Ak Zjol-partiet.

Vedtaket er dårlige nyheter for USA og kommer på et ugunstig tidspunkt. Forsyningsrutene til Afghanistan gjennom Pakistan er svært utsatte, og flere lastebilkolonner med militært utstyrt og forsyninger er blitt angrepet og ødelagt.

Samtidig har president Barack Obama nettopp opplyst at han vil øke antall amerikanske soldater i Afghanistan med 17.000, og manglende forsyningsruter skaper hodebry for den nye presidenten.

Alternativer

Vedtaket i Kirgisistan ble tatt mens kampen mellom USA og Russland om innflytelse i Sentral-Asia skjerpes, og USA må nå vende blikket mot blant annet Russland på leting etter alternative ruter.

En av de mulige rutene går via Russland, Kasakhstan og Usbekistan, og USAs øverstkommanderende i regionen, David Petraeus, var på besøk i Usbekistan denne uken for å undersøke mulighetene.

Den russiske utenriksministeren Sergej Lavrov har uttalt at han er åpen for en avtale om frakt av amerikanske forsyninger gjennom Russland.

– Russisk press

Den kirgisiske opposisjonen kritiserer president Kurmanbek Bakijev for vedtaket og anklager ham for å gi etter for press fra Russland.

Både i Moskva og Bisjkek har myndighetene avvist antydningene om at Russland har hatt en finger med i spillet i avgjørelsen om den amerikanske flybasen. Men opposisjonspolitikeren Bakyt Besjimov mener en økonomisk hjelpepakke verdt 2 milliarder dollar fra Moskva var smøring av myndighetene i Bisjkek.

– Disse 2 milliarder dollarene er bitt betalt for å overbevise Kirgisistan om å stenge basen, sier Besjimov.

– Det er trist at Kirgisistans image nå er blitt skadelidende. (©NTB)

Personvernpolicy