Obama øker innsatsen før NATO-møte

Afghanske barn strekker hendene ut etter gaver fra amerikanske soldater. President Barack Obama erkjenner i større grad enn sin forgjenger George W. Bush at krigen i Afghanistan ikke kan vinnes med bare militære midler. Foto: REUTERS/Oleg Popov/SCANPIX
Afghanske barn strekker hendene ut etter gaver fra amerikanske soldater. President Barack Obama erkjenner i større grad enn sin forgjenger George W. Bush at krigen i Afghanistan ikke kan vinnes med bare militære midler. Foto: REUTERS/Oleg Popov/SCANPIX

<pPresident Barack Obama har startet den varslede opptrappingen i Afghanistan og pøser 17.000 nye amerikanske soldater inn i landet. Det legger et betydelig press på partnerne i NATO. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den agfhanske befolkningen må få bedre bevis for at den internasjonale innsatsen gir andre resultater enn stadig større sivile tap, mener FNs spesialutsending for Aghanistan Kai Eide. Her begraver afghanske nomader sine døde etter et amerikansk angrep i Herat-provinsen. Foto: REUTERS/SCANPIXDen agfhanske befolkningen må få bedre bevis for at den internasjonale innsatsen gir andre resultater enn stadig større sivile tap, mener FNs spesialutsending for Aghanistan Kai Eide. Her begraver afghanske nomader sine døde etter et amerikansk angrep i Herat-provinsen. Foto: REUTERS/SCANPIX

Etter uker med intensive samtaler og vurderinger kom tirsdag kveld norsk tid kunngjøringen fra Obama om hvor mange nye soldater som skal sendes til Afghanistan. Beslutningen er første ledd i Obamas varslede opptrapping «for å stabilisere situasjonen» i det krigsherjede landet.

Timingen var neppe tilfeldig, ettersom vedtaket ble kunngjort bare halvannet døgn før NATOs forsvarsministre møtes i Krakow torsdag for nettopp å diskutere situasjonen i Afghanistan.

Samtidig måtte vedtaket treffes nå for å få akklimatisert troppene i tide til Talibans årlige våroffensiv.

Sterke kort

Obamas forsvarsminister Robert Gates, som er den eneste statsråden den nye presidenten tok med seg videre fra Bush-administrasjonen, har de siste årene rutinemessig bedt uvillige alliansepartnere om å trappe opp innsatsen i Afghanistan. I Krakow har Obama gitt ham svært sterke kort på hånden.

Mobilisering av styrker står ikke på dagsordenen for det uformelle møtet, men er likevel vanskelig å komme utenom når NATO-ministrene diskuterer Afghanistan med seg selv og sine ISAF-partnere.

Den pågående finanskrisen har fått flere NATO-land til å kutte i forsvarsbudsjettene, blant dem vertslandet Polen, men trolig vil flere signalisere godvilje etter den amerikanske opptrappingen. Tyskland har allerede varslet en påplussing på 600 soldater foran det viktige afghanske valget i august. Norge sier seg på sin side fornøyd med for tiden å ha innsatsen i Afghanistan på det høyeste nivået noensinne.

Samtidig er det et skrikende behov for flere tusen instruktører til opplæring av politistyrken i landet.

Afghanisering

Men like viktig som vedtaket om flere amerikanske soldater, er utfallet av Obamas pågående revurdering av hele den amerikanske innsatsen i Afghanistan.

Soldater alene kan ikke vinne kampen mot Taliban, erkjenner Obama, og kaster dermed vrak på cowboyretorikken som hans forgjenger George W. Bush ble kjent for.

Blant vurderingene Obamas folk nå gjør, er hvordan USA skal forholde seg til den afghanske presidenten Hamid Karzai, en nær Bush-alliert som har fått kraftig kritikk for å gjøre lite med blant annet den utstrakte korrupsjonen i landet.

Karzai spiller en sentral rolle i den «afghaniseringen» som NATO har satt som mål og som FNs spesialutsending Kai Eide er en sterk forkjemper for.

Nye krav

At Obama kort tid etter styrkevedtaket for første gang ringte Karzai og forsikret at USA vil støtte opp om den afghanske regjeringen, får trolig Eide til å trekke et lettelsens sukk. Samtidig vil nok Obama stille sterkere krav til Karzai-styret om å rydde opp i egne rekker, noe Gates sannsynligvis vil diskutere med Eide når de to møtes i Krakow torsdag.

Eide vil på sin side trolig oppfordre amerikanerne om i større grad kanalisere prosjekter gjennom afghanske myndigheter og respektere de prioriteringene de har satt. Foruten trening av hær og politi, dreier det seg om satsing på landbruk, energi, infrastruktur og utdanning – i afghansk regi.

I tillegg må befolkningen vises at den internasjonale innsatsen gir andre resultater enn stadig større sivile tap.

– Det spriker for mye i giversamfunnets arbeid, og det stanger på bistandssiden. Afghaniseringen må gå hurtigere. Det blir også billigere å bruke afghanske ressurser, påpeker Eide overfor NTB. Han har lenge advart mot en vestlig strategidebatt om «hva gjør vi med Afghanistan».

– Dette må gjøres med afghanerne, konstaterer han. (©NTB)

Personvernpolicy