EU krever lønnskutt for offentlig ansatte

Strammer til: Joaquin Almunia etterlyste beske tiltak i seks EU-land på pressekonferansen onsdag. Foto: AFP/Scanpix
Strammer til: Joaquin Almunia etterlyste beske tiltak i seks EU-land på pressekonferansen onsdag. Foto: AFP/Scanpix

<pKrise eller ikke: I dag gir EU-kommisjonen seks euro-land beskjed om følsomme innstramminger for å tilfredstille EU-pakten.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EUs PENGEUNION

Landene i EU som har erstattet sin egen valuta med euro, har frasagt seg en egen pengepolitikk. Den europeiske sentralbanken ECB i Frankfurt fastsetter sitt felles rentenivå som gjøres gjeldende i alle euro-land uansett deres økonomiske situasjon.

I tillegg forplikter deltakerne i EUs økonomiske og monetære union, ØMU, seg til begrensninger i sine statlige underskudd.

Etter den såkalte stabiliserings- og vekstpakten i ØMU har ikke euro-landene tillatelse til å ha et underskudd på statsbudsjettet på over 3 prosent av landets brutto nasjonalprodukt.

Den offentlige gjelda får ikke overstige 60 prosent av brutto nasjonalprodukt.

EU-kommisjonen skal overvåke dette og gripe inn ved overskridelser. I første omgang med en rapport.

De av landene som har valutaen euro, ilegges i siste instans store bøter hvis de bryter grensene.

Frankrike, Hellas, Irland, Latvia, Malta og Spania har nå så elendig tilstand i sine statsfinanser, at EU-kommisjonen onsdag stilte dem til ansvar for sine forpliktelser overfor Pengeunionen ØMU.

I et vedtak «inviterer» EU-kommisjonen de seks landene til å gjennomføre følsomme kutt på områder som normalt betraktes som nasjonalt anliggende:

De oppfordres til å stramme inn på sine offentlige budsjetter, pensjonsordninger og offentlig helsestell.

Ja, i Latvias tilfelle får myndighetene beskjed om at de må «...rigorøst gjennomføre reduksjoner i den nominelle lønn i offentlig sektor...»

Følge av euroen

Mange tror at innføring av euro ene og alene dreier seg om å slippe å veksle penger når man reiser fra land til land.

I virkeligheten dreier det seg også om at medlemsstatene sier fra seg muligheten til å regulere sin økonomi ved hjelp av renten, samt om strenge regler for hvor mye underskudd en stat kan operere med i nedgangstider når det trengs stor statlig innsats (se faktaboks).

EU-landene som ikke er med i euro-sonen, som Latvia, må også underlegge seg den såkalte Stabiliserings- og vekstpakten og betingelsene der. Men land utenfor euro kan ikke bøtelegges.

De seks synderne har nå så dårlige statsfinanser at de bryter reglene i stabiliserings- og vekstpakten. Dermed kommer EU-kommisjonen inn i bildet med en rapport om landenes behov for korrigering.

Ikke bøter i en krisetid

Alle de seks landene hadde større underskudd på statsbudsjettene i 2008, enn det lovlige nivået på 3 prosent.

I år ventes den irske staten å bruke hele 11 prosent mer enn inntektene, voksende til 13 prosent neste år.

Men EU-kommissær for økonomi og pengepolitikk, Joaquin Almunia, forsikret på en pressekonferanse onsdag at det ikke blir snakk om bøter så lenge den pågående krisen varer ved.

- Vær snill å ikke forklare borgerne at det å innfri stabilitets- og vekstpakten dreier seg om sanksjoner. Ingen tenker på sanksjoner, sa Almunia ifølge nyhetsbyrået Reuters.

- Få «aldersrelaterte utgifter» ned

Land for land gjennomgår kommisjonens rapport tilstanden og hvilke tiltak staten må gjøre.

De oppfordres til å stramme inn sine statsbudsjetter. På elegant kommisjons-språk får Irland og Spania i hjemmelekse å holde pensjonsutbetalingene nede: De skal passe på målene for statsbudsjettene i lys av «forventet økning av aldersrelaterte utgifter».

Hellas får i klartekst beskjed om å forbedre bærekraften i offentlige finanser ved å fortsette reformer i helsevesen og pensjonssystem.

Også Frankrike må gjøre forbedringer av «bærekraften i pensjonssystemet».

Malta må «aksellerere» en omfattende helsereform.

Les EU-kommisjonens uttalelse og fakta om den økonomiske situasjonen i de kriserammede landene.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus