– Vil ikke safe

Marit Bjørgen er frisk og går torsdagens 10-kilometer. I dag trente hun. Foto: Scanpix.
Marit Bjørgen er frisk og går torsdagens 10-kilometer. I dag trente hun. Foto: Scanpix.

<p–10-kilometeren er min favorittdistanse. Da ville det vært litt for dumt å ligge på sengen og safe, sier Marit Bjørgen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter onsdagens treningsøkt var Marit Bjørgen aldri i tvil. Hun ville for alt i verden gå ski-VMs åpningsdistanse torsdag.

Avgjørelsen ble tatt i samråd med landslagstrener Egil Kristiansen og landslagets legeapparat.

Bjørgen er naturlig nok usikker på hvor det kan ende. Hvor mye har magesjauet satt henne tilbake?

– Det er vanskelig å si hvordan kroppen vil respondere, umulig å si hvor mye kroppen er tappet. Det kan gå bra, og det kan ende med at jeg får et tilbakefall foran lørdagens skiathlom. Men det er tross alt idrett vi driver. 10-kilometeren er min favorittdistanse, og jeg er jeg villig til å ta sjansen. Det får briste eller bære, sa en offensiv Bjørgen under onsdagens pressemøte.

Ikke redd

– Du er ikke redd for å få hele mesterskapet ødelagt?

– Nei, det tenker jeg ikke på. Det er på 10-kilometeren at jeg har vist resultater denne sesongen. Det er min beste distanse, og det ville være for dumt å ikke ta sjansen.

– Hva er målet?

– Det er vanskelig å si hvordan dette vil gå, men tar jeg en medalje vil det være en bonus, sa hun.

Medalje kan hun godt ta. Bjørgen har vært verdens tredje beste på distansen denne sesongen. Bare finnene Virpi Kuitunen og Aino-Kaisa Saarinen har vært bedre. Til gjengjeld har de vært ganske mye bedre.

En medalje til Marit Bjørgen torsdag, vil være en stor oppmuntring for henne. Bjørgen lyktes ikke i å ta en individuell medalje i Sapporo-VM for to år siden.

Mye styr

Bjørgen hadde den siste hardøkten i Valdidentro sist torsdag. Natt til lørdag ble hun syk, og hun reiste hjem fra Italia uten å gå renn der.

Tirsdag ankom hun VM-byen med fullt presseoppbud på plass etter dager med sykdomsprat og spekulasjoner. Folk er opptatt av Marit Bjørgen.

– Det er ganske utrolig. Jeg tror at jeg aldri har fått flere telefoner og SMS-er enn under de siste dagene, smilte 28-åringen.

Landslagstreneren er glad for at litt av presset er tatt av Bjørgens skuldre. Teamet rundt Bjørgen har jobbet godt med å dempe forventningspresset og har på mange måter lyktes med det.

– Det er fint for henne at hun for en gangs skyld ikke har forventningspress på seg. Nå er hun outsider, mente Egil Kristiansen.

Therese Johaug, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Kristin Størmer Steira er de tre andre norske jentene som går 10-kilometeren. (©NTB)

Personvernpolicy