- Over 100 drept i «sikker» sone på Sri Lanka

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix

<pI helgen annonserte regjeringshæren på Sri Lanka at det er opprettet en ny sikker sone for sivile i krigsområdene nord på øya. Men ifølge tamilske kilder er over 100 personer drept i området.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge kilder som står den tamilske LTTE-geriljaen nær, har hæren brukt artilleri mot tilfeldige sivile. Minst 108 personer skal være drept og over 200 såret.

Ifølge TamilNet er over 100.000 mennesker nå presset inn i et smalt område langs kysten, uten tilgang til rent vann.

Regjeringshæren anklager på sin side LTTE for å drive sivile vekk fra sikre soner, og for å bruke sivile som menneskelige skjold.

Uoversiktlig

Opplysningene om hva som skjer i krigsområdene på Sri Lanka er svært sprikende avhengig av om det er hæren eller LTTE-geriljaen som uttaler seg.

Partene er kjent for å gi opplysninger som kun tjener egen sak.

FN har bekreftet at LTTE tvinger sivile til å bli værende i krigsområdene, mens LTTE svarer med å beskylde FN for å forsøke å dekke over egne feil.

– FN iverksetter ikke effektive tiltak for å beskytte liv, sikkerhet og interesser til uskyldige tamilske sivile. I stedet deltar FN i en ufruktbar øvelse ved å anklage feil side, uten selv å komme og se hva som foregår, sier LTTEs politiske leder B. Nedesan ifølge TamilNet.

LTTE-melding

Men også nonner som har flyktet ut av krigsområdene, forteller at LTTE skyter mot sivile, og de beskriver situasjonen som enda verre enn under tsunamien i 2004.

For første gang på flere uker ble det tirsdag sendt ut en kunngjøring fra LTTEs såkalte fredssekretariat i Vanni-regionen.

– Etter at vi i litt over tre uker ikke har kunnet arbeide på nettet fordi vi i stedet måtte hjelpe mennesker som daglig er utsatt for omfattende massakre, er vi tilbake for å gi vår stemme fra bakken i Vanni, skriver LTTE-sekretariatet i en pressemelding. (©NTB)

Personvernpolicy