- Over 100 drept i «sikker» sone på Sri Lanka

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix

<pI helgen annonserte regjeringshæren på Sri Lanka at det er opprettet en ny sikker sone for sivile i krigsområdene nord på øya. Men ifølge tamilske kilder er over 100 personer drept i området.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge kilder som står den tamilske LTTE-geriljaen nær, har hæren brukt artilleri mot tilfeldige sivile. Minst 108 personer skal være drept og over 200 såret.

Ifølge TamilNet er over 100.000 mennesker nå presset inn i et smalt område langs kysten, uten tilgang til rent vann.

Regjeringshæren anklager på sin side LTTE for å drive sivile vekk fra sikre soner, og for å bruke sivile som menneskelige skjold.

Uoversiktlig

Opplysningene om hva som skjer i krigsområdene på Sri Lanka er svært sprikende avhengig av om det er hæren eller LTTE-geriljaen som uttaler seg.

Partene er kjent for å gi opplysninger som kun tjener egen sak.

FN har bekreftet at LTTE tvinger sivile til å bli værende i krigsområdene, mens LTTE svarer med å beskylde FN for å forsøke å dekke over egne feil.

– FN iverksetter ikke effektive tiltak for å beskytte liv, sikkerhet og interesser til uskyldige tamilske sivile. I stedet deltar FN i en ufruktbar øvelse ved å anklage feil side, uten selv å komme og se hva som foregår, sier LTTEs politiske leder B. Nedesan ifølge TamilNet.

LTTE-melding

Men også nonner som har flyktet ut av krigsområdene, forteller at LTTE skyter mot sivile, og de beskriver situasjonen som enda verre enn under tsunamien i 2004.

For første gang på flere uker ble det tirsdag sendt ut en kunngjøring fra LTTEs såkalte fredssekretariat i Vanni-regionen.

– Etter at vi i litt over tre uker ikke har kunnet arbeide på nettet fordi vi i stedet måtte hjelpe mennesker som daglig er utsatt for omfattende massakre, er vi tilbake for å gi vår stemme fra bakken i Vanni, skriver LTTE-sekretariatet i en pressemelding. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus